Krotkie_diety_oczyszczajace.doc

(52 KB) Pobierz
5

5. Krótkie diety oczyszczające

 

Głównym celem diet oczyszczających jest odtrucie organizmu z toksyn. W trakcie takiego oczyszczania, Twój organizm zużywa nagromadzone zapasy tłuszczu i pozbywa się złogów, dzięki czemu kuracje oczyszczające są również odchudzające.

 

Dzięki oczyszczaniu poprawisz swoją przemianę materii, uregulujesz trawienie, wzrośnie Twoja odporność na choroby i stres, poprawisz sylwetkę (Twoje ciało schudnie i stanie się jędrniejsze), cera stanie się gładka a skóra napięta. Odzyskasz radość życia i twardy sen. Wzrośnie również  Twoja sprawność intelektualna.

Istnieje wiele diet o charakterze oczyszczającym. W artykule przedstawione są te najbardziej popularne.

Dieta Głodówka

Leczenie głodem to stosowany od wieków przez medycynę naturalną sposób na wzmocnienie własnych sił leczniczych organizmu. Głodówka ma przede wszystkim działanie oczyszczające. Głodówka dokładnie odtruwa organizm i powoduje odblokowanie jego mechanizmów obronnych, dzięki czemu podnosi się odporność na wszelkiego rodzaju infekcje.

 

Przebieg kuracji

 

Kuracja polega na kilkudniowym całkowitym poście. Nie możesz nic jeść, ale musisz pić co najmniej 3-4 szklanki bezkalorycznych płynów takich jak woda czy napary ziołowe.

 

W dzień poprzedzający kurację powinnaś wypić szklankę kefiru lub zsiadłego mleka, a po głodówce powinnaś przez kilka dni stosować dietę lekkostrawną (kasza manna, przetarte owoce itp. podawane w małych porcjach i w miarę często).

 

Efekt diety

 

Twój organizm, z braku innego pokarmu, będzie zużywać niepotrzebne zapasy tłuszczu, różnego rodzaju złogi i nadmiary, przez co ustrój odmłodzi się i oczyści., a Ty schudniesz.

 

Czas trwania głodówki

 

Zaleca się stosowanie głodówek krótszych (jedno lub kilku dniowych), ponieważ głodówka powoduje szybkie chudnięcie, ale tylko przez kilka dni. Spowodowane jest to faktem, że organizm zszokowany brakiem jedzenia zaczyna drastycznie zwalniać tempo przemiany materii, by przeżyć. Wolny metabolizm ciągnie za sobą konsekwencje szybszego przybrania na wadze po skończeniu głodówki i odkładania zapasów na kolejny okres głodu.

 

Dłuższa głodówka może też prowadzić do lekkiej kwasicy metabolicznej. Dzieje się tak, ponieważ ustrojowe zapasy glikogenu spalają się w ciągu pierwszych dni głodówki i w dniach następnych tłuszcze spalają się już bez węglowodanów. Aczkolwiek proces ten przyczynia się do ustania (przynajmniej częściowo) uczucia głodu, przez co łatwiej znieść głodzenie się, to jednak jest szkodliwy dla organizmu.

 

Reakcje indywidualne i samopoczucie przy głodówce bywają bardzo różne, dlatego okres głodówki powinnaś uzależniać od reakcji swojego organizmu. Zaburzenia snu i nieprzyjemne reakcje sercowe oznaczają, że źle znosisz psychicznie głodówkę i wtedy powinnaś ją przerwać.

Z tych względów bezpieczniej jest przeprowadzać głodówkę przez krótki czas (1-kilka dni), a za to regularnie, np. 2-3 razy w miesiącu, co będzie sprzyjać utrzymaniu właściwej wagi ciała. Jeśli głodówka ma trwać dłużej niż 5 dni, konieczna jest stała kontrola lekarska.

 

Dieta Sokowa (1-dniowa)

 

Dieta ta jest smaczna, lekka i przyjemna. Odchudza, a ponadto oczyszcza skórę i poprawia samopoczucie. Możesz stosować ją raz w tygodniu.

 

Przebieg kuracji

 

Dieta polega na wypiciu w ciągu dnia 2-3 litrów napojów, bo picie wspomaga oczyszczanie i odchudzanie. Wypijasz 4-6 szklanek soków z owoców lub warzyw, bo są mało kaloryczne a zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Poza sokami, w trakcie kuracji wypijaj ok. 8 szklanek wody lub niesłodzonej herbaty.

 

Właściwości soków warzywnych

 

Ważnym minerałem przy odchudzaniu jest potas, który pobudza do pracy nerki, co jest istotne w procesie oczyszczania. W sokach warzywnych jest aż o 50 % więcej potasu niż w sokach owocowych. Poza tym soki warzywne mają też inne właściwości, np.:

·         sok marchewkowy - wygładza cerę, polepsza jej koloryt, wzmacnia i dodaje wigoru,

·         sok cebulowy - wzmacnia serce, dobrze oddziałuje na wszystkie rodzaje cery,

·         sok paprykowy - poprawia kondycję, obniża poziom złego cholesterolu, wyraźnie odchudza.

 

Najlepsze są soki świeżo uzyskane. Jeśli korzystasz z gotowych produktów, staraj się wybierać te bez dodatków soli i cukru.

 

Dieta Sałatkowa (1-dniowa)

 

Jest to łatwa i zdrowa dieta, polegająca na spożywaniu przez cały dzień przekąsek z sałaty. Do dyspozycji masz szereg rodzajów sałaty. Przyrządzaj je na różne sposoby, tak aby było smacznie i niemonotonnie zmieniając dodatki warzywne, przyprawy i sosy.

Takie danie możesz zabrać do szkoły lub  pracy, zamiast kanapki.

 

Sałatki mają mało kalorii, za to dużo witamin, minerałów i błonnika. Jedynym kalorycznym składnikiem jest sos, który przeważnie przygotowywany jest na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Dobrym rozwiązaniem jest użycie do sosów kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki. Jeśli jednak wolisz sałatę z oliwą, dodawaj ją oszczędnie.

 

Podczas kuracji powinnaś wypić 8-12 szklanek wody i herbatek ziołowych. Dzięki temu Twój organizm szybciej oczyści się z toksyn.

 

Dieta Na Bazie Octu Jabłkowego (2-dniowa)

 

Dieta ta trwa dwa dni. Opiera się na miksturze złożonej z wody, miodu i octu jabłkowego. Od razu uspokajam, że jest całkiem smaczna. Sporządza się ją dodając do 1 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody 1-2 łyżeczki octu jabłkowego i 1 łyżeczkę miodu. Napój ten powinnaś wypijać drobnymi łyczkami trzy razy dziennie (3 razy po 1 szklance).

 

Ponadto, w trakcie diety powinnaś pić dużo wody mineralnej, herbat ziołowych i owocowych oraz wywarów z jarzyn bez soli. Każdego dnia powinnaś wypijać co najmniej 2 litry płynów.

 

Dieta ta oczyszcza i odtruwa organizm oraz odchudza o 1-1,5 kg.

 

Ocet jabłkowy możesz pić podczas każdej diety, ponieważ przyspiesza trawienie, syci oraz zawiera dużo witamin i minerałów i pektyn. Ponadto zapobiega atakom "wilczego głodu" i oczyszcza organizm.

 

Dieta jabłkowa (3-dniowa)

 

Oczyszczająca kuracja jabłkowa to najbardziej znana z tzw. monodiet, w czasie których jada się tylko jeden produkt. Wymiata z organizmu, zwłaszcza z przewodu pokarmowego, wszelkie nagromadzone toksyny.

 

Przebieg kuracji

 

Dieta polega na tym, by przez trzy dni jeść tylko jabłka, w dowolnej ilości i postaci (ale bez dodatku cukru). Najlepszy efekt oczyszczania uzyskuje się jedząc jabłka na surowo ze skórką. Gdy poczujesz pragnienie, możesz wypić herbatkę ziołową lub owocową bez cukru albo wodę mineralną.

 

Jeśli cierpisz na choroby przewodu pokarmowego (szczególnie nadkwaśność), trzustki i wątroby oraz wrzody żołądka i dwunastnicy, powinnaś zmodyfikować dietę jabłkową - zamiast surowych jabłek powinnaś jeść jabłka pieczone lub duszone z małą ilością wody ale bez cukru.

 

Pełną, trzydniową kurację możesz przeprowadzać co dwa, trzy miesiące, ale jeśli masz trudność w wytrzymaniu na diecie przez 3 dni, to równie korzystny jest wariant: raz w tygodniu jeden dzień jabłkowy, bo już jeden dzień na diecie jabłkowej pomoże Ci zlikwidować skutki popełnionych błędów żywieniowych.

 

Cudowne właściwości jabłek

 

Dieta opiera się na jabłkach, ponieważ zawierają one pektyny, które oczyszczają przewód pokarmowy i obniżają poziom cholesterolu. Poza tym, jabłka zawierają bardzo dużo naturalnych witamin i mikroelementów. Są mało kaloryczne - jeden owoc to ok. 80 kcal. Nie powodują alergii i wzmacniają system odpornościowy. Pieczone, są wspaniałym lekiem dla podrażnionej trzustki i wątroby.

 

 

Dieta Pszeniczna (3-12-dniowa)

 

Przebieg kuracji

 

Przeprowadza się ją od 3 do 12 dni. Przez ten czas, codziennie, zamiast każdego posiłku, jesz tylko gotowane ziarna pszenicy w ilości około 1 szklanki.

Ziarna pszenicy możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

 

Zamiast pszenicznej możesz zastosować dietę ryżową lub kaszową. Wtedy zamiast pszenicy jesz ryż, kaszę jaglaną, pęczak lub inne pełnoziarniste kasze.

 

Dietę uzupełniaj płynami niesłodzonymi lub niskosłodzonymi.

 

Właściwości diety

 

Dieta ta ma przede wszystkim działanie oczyszczające i poprawiające stan zdrowia.

Produkty, na których opiera się ta dieta, zawierają zdrowe węglowodany w tym znaczne ilości błonnika, który wspomaga oczyszczanie organizmu. Są także źródłem witamin, białka i żelaza. Stosując tę dietę będziesz syta i nie będziesz miała  ochoty dojadać.

 

Dieta warzywno-owocowa (7-dniowa)

 

Jest to kuracja odtruwająca organizm. Pomaga też szybko i skutecznie schudnąć, przy czym pozwala jeść naprawdę smacznie. Owoce i warzywa oczyszczają przewód pokarmowy, dostarczając jednocześnie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dietę tę może stosować każdy, także dzieci i ludzie starsi. Osobom otyłym pomoże zgubić zbędne kilogramy, a chorym przyniesie poprawę zdrowia.

 

Taką tygodniową kurację przeprowadzaj wtedy, gdy jesteś zmęczona, smutna, ociężała i bez energii, ale nie częściej niż co trzy miesiące.

 

Przebieg kuracji

 

Dieta polega na tym, byś przez sześć dni jadła wyłącznie owoce, warzywa i od czasu do czasu kaszę jaglaną lub jęczmienną z niewielka ilością masła. Nie możesz używać soli ani innych przypraw. Pijesz tylko wodę i świeżo wyciśnięte soki z owoców i warzyw. Przez jeden dzień obowiązuje Cię całkowity post.

 

Kurację rozpoczyna się w środę, stopniowo ograniczając jedzenie, by w sobotę, kiedy się nie pracuje, urządzić dzień postny. W ten sposób możesz sobie pozwolić na odpoczynek także następnego dnia (głodówka może być wyczerpująca dla organizmu). Po dniu postu powoli wracaj do spożywania produktów przewidzianych dla diety. Kuracja trwa do wtorku.

 

Efekt diety

 

Dieta ta, oprócz tego, że Cię oczyści i odchudzi, to również wzmocni uzupełniając wszelkie niedobory  witamin i minerałów.

Jeszcze długo po kuracji możesz czuć się lekko i pełna sił, a żeby jak najdłużej zachować efekt diety, jedz wszystko powoli i raczej w małych ilościach. Wybieraj wtedy potrawy niskokaloryczne, lekkostrawne.

 

Dieta doktora Mayra (7-dniowa)

 

Kuracja dr Mayra powstała sto lat temu ale nadal jest popularna. Dziś jego program jest stosowany jako kuracja oczyszczająca i odchudzająca w sanatoriach i klinikach zajmujących się leczeniem otyłości.

 

Dieta jest niskokaloryczna i niskobiałkowa. Ważna jest w niej specjalna ”technika przeżuwania każdego kęsa” i zasada rozdrabniania produktów przed zjedzeniem.

Je się potrawy ubogie w białko i nie zakwaszające organizm. Dieta trwa 7 dni, na tyle krótko, że nie musisz obawiać się o szkodliwe dla zdrowia skutki niedoboru białka.

 

Przebieg kuracji

 

Faza pierwsza

Pierwszy i drugi dzień to wstępna faza diety. Uczysz się właściwego sposobu rozdrabniania i przeżuwania pokarmu.

 

Do rozdrabniania warzyw takich jak: seler marchew, czerwone buraki, pasternak, rzepa, kalarepa, kalafior, rzodkiewki używaj tarki o małych oczkach. Na grubej tarce rozdrabniaj warzywa takie jak cukinia. Kapustę, seler naciowy, koper włoski, ogórki i cebule krój w cienkie paski, w grubsze paski: szpinak, paprykę, sałatę ogrodową. Pomidory krój w plastry, nie rozdrabniaj sałaty głowiastej i rzeżuchy.

 

Istotny dla diety jest sposób jedzenia pieczywa. Pokrój je na drobne kawałki i powoli przeżuwaj nasycając śliną, aż do momentu gdy poczujesz lekko słodkawy smak. Poszczególne kęsy po przeżuciu popijaj łyżeczką soku warzywnego i zrób przerwę na kilka głębszych wdechów. Dopiero po tym sięgnij po następny kawałek. Jedź do momentu aż poczujesz lekkie nasycenie.

 

W pierwszej fazie diety spożywaj warzywa, owoce, pieczywo pełnoziarniste, soki warzywne, a także napar z koziołka lekarskiego, który tłumi uczucie głodu.

Dzienna wartość kaloryczna posiłków nie powinna przekraczać 1000 kcal.

 

Faza druga

Druga faza diety rozpoczyna się po dwóch dniach. Jedź to samo i w ten sam sposób jak przez pierwsze dwa dni, ale uzupełnij dietę o dodatkowe 15 g białka pochodzącego z chudych produktów mlecznych.

 

Kuracja ta nie jest specjalnym obciążeniem dla organizmu, dlatego po jej zakończeniu możesz od razu przejść na normalna dietę.

 

Definicje wybranych słów:

Glikogen - jest ważnym wielocukrem, składającym się wyłącznie z cząsteczek glukozy,. Glikogen jest główną formą magazynowania cukrów u zwierząt. Występuj głównie w wątrobie (do 6 procent jej masy) i w mięśniach (około 1 procentu). Z powodu znacznie większej masy mięśni, glikogen mięsniowy stanowi pulę 3 - 4 razy większą niż glikogen wątrobowy. Glikogen mięsniowy jest źródłem glukozy przetwarzanej w samych mięśniach. Proces ten ma zapokajać potrzeby energetyczne mięśni podzcas ich pracy. Glikogen wątrobowy magazynuje glukoże niezbędną do utrzymania stałego, fizjologicznego stężenia tego związku we krwi między posiłkami.

Kwasica metaboliczna- stan nagromadzenia we krwi nadmiernych ilości substancji o charakterze kwaśnym, powodujących zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej krwi i przesunięcie jej pH w kierunku kwaśnym. Kwasica metaboliczna powstaje w wyniku nagromadzenia kwaśnych metabolitów np.: w cukrzycy czy stanach głodowych. Dochodzi do zatrucia organizmu wydalanymi do krwi toksycznymi związkami azotowymi, które oddziaływując na układ nerwowy, przyczyniają się do produkcji endorfin w mózgu. Dzięki endorfinom nie czuje się głodu.

 

Lista zdefiniowanych słów

Glikogen, Kwasica metaboliczna

Pytania testowe

1. Podstawą żywienia w czasie diety oczyszczającej (poza głodówką):

a)      jest woda

b)     są woda i węglowodany

c)      są białka

d)     są woda i białka

2. Stosując dietę jabłkową, spożywamy jabłka:

a)      tylko na surowo

b)     tylko duszone

c)      pod każdą postacią

d)     tylko duszone lub pieczone

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin