Jajecznica piperade.doc

(19 KB) Pobierz
Jajecznica piperade

Jajecznica piperade
6 papryk,
2 cebule,
4 łyżki oliwy lub oleju,
5 sparzonych i obranych pomidorów,
roztarty ząbek czosnku,
sól, pieprz,
10 jaj,
pół szklanki gęstej śmietany,
4 łyżki masła,
drobne grzanki

Oczyszczoną paprykę oraz cebulę pokroić w cienkie plasterki. Jarzynkę dusić w rozgrzanej oliwie na małym ogniu aż do miękkości. Dodać grubo posiekane pomidory i czosnek doprawić solą i pieprzem, dusić przez 10-15 min, mieszając kilkakrotnie i rozgniatając widelcem. Ubić jaja ze śmietaną, usmażyć na małym ogniu jajecznice na rozgrzanym maśle. Ułożyć jajecznice pośrodku głębokiego gorącego półmiska, dookoła polać sos, przybrać drobnymi grzankami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin