Barszcz wiejski.rtf

(7 KB) Pobierz
Barszcz wiejski

Barszcz wiejski

 

Składniki na 6 porcji:

3 buraki ćwikłowe średniej wielkości

3-4 łki przecieru buraczanego

40 dag wieprzowiny z kością

20 dag cienkiej kiełbasy

oszczyzna

cebula

bek czosnku

niecała szklanka gęstej śmietany

aska łka mąki

łka Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY

liść laurowy

majeranek

sok z cytryny

cukier

pieprz

l

 

Buraki wyszoruj, ugotuj, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Teraz włóż do garnka mięso, obraną i umytąoszczyznę oraz cebulę, czosnek i liść laurowy. Całość zalej 8 szklankami wrzącej wody i gotuj, aż mięso i warzywa bę miękkie. Po ugotowaniu przecedź.

 

Oddzielone od kości mięso pokrój w drobną kostkę, kiełbasę - w półplasterki i wraz z burakami włóż do wywaru. Zagotuj go. Dodaj koncentrat buraczany i przyprawę do zup, zabiel śmietaną wymieszaną z mą i jeszcze raz zagotuj. Na koniec dopraw barszcz solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Jeśli będzie taka potrzeba, dokwaś go sokiem z cytryny.

 

Barszcz smakuje najlepiej podany z ziemniakami z wody, okraszonymi stopionąoninką. Do zakwaszenia barszczu można zamiast cytryny uż soku z ogórków.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin