Kokosanki.doc

(505 KB) Pobierz
Kokosanki, czekoladowe Amaretti

Kokosanki, czekoladowe Amaretti..

 

Kokosanki Δ
Ciasteczka kokosowe.
Powstają z połączenia maślanego ciasta i masy kokosowej. Miękkie zaraz po upieczeniu, później twardnieją i stają się ciastkami kruchymi.

Kokosanki, przepis na ciasteczka kokosowe z wiórkami kokosowymi i masą maślaną.


Ciasto maślane:

2 filiżanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3/4 filiżanki miękkiego masła niesolonego
1 filiżanka cukru
1 duże jajo
1/2 łyżeczki wanilii

Masa kokosowa:

2 filiżanki wiórków kokosowych (plus dodatkowe wiórki do obtoczenia)
4 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Miksuję wiórki kokosowe w blenderze na miałko, dodając cukier puder i ekstrakt migdałowy.






Wykonanie:
Mieszam mąkę, proszek do pieczenia i sól w niewielkiej misce. Ubijam masło i cukier w większej misce na puszystą, gładką masę (ręcznym mikserem na średnich obrotach, przez około 6 minut, stojącym mikserem - około 3 minuty). Wbijam jajko i wanilię. Zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję po łyżce mąkę, miksując do czasu połączenia się składników. Dodaję przygotowaną masę kokosową i dokładnie mieszam. Schładzam w lodówce.

Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Z ciasta formuję kulki o średnicy 3 cm, obtaczam w dodatkowych wiórkach kokosowych lub cukrze, ewentualnie pozostawiam bez dodatkowej panierki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę ciasteczka w górnej części piekarnika, zmieniając w połowie pieczenia położenie blachy na dolną część. Piekę na złoty kolor, przez około 12 do 15 minut. Studzę przez 3 minuty na blasze, później przekładam na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Kokosanki, chrupkie ciasteczka obtoczone w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych lub krysztale. Mini wypieki do kawy lub na przyjęcie.

Ciasteczka kokosowe w wiórkach kokosowych, ciasteczka dla dzieci na przyjęcie. Słodkie ciastka z kokosa.
....................................................................................................................................................................................................................................
Ciasteczka czekoladowe Black & Whites Δ
Znane również jako "Chocolate Crinkles"

Miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Zdecydowanie najsmaczniejsze tego samego dnia, kiedy są pieczone. Nawet zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe. Później twardnieją i wysychają.
Ciasto najlepiej przygotować poprzedniego dnia i przechowywać w lodówce, gdyż podczas formowania kulek musi być dobrze schłodzone.

Składniki:

·         225 g gorzkiej ub półsłodkiej czekolady

·         110 g masła

·         2/3 szklanki cukru

·         3 duże jajka

·         2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         szczypta soli

·         1 i 2/3 szklanki mąki

·         1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia

Ciasteczka czekoladowe z cukrem pudrem. Przepis na popękane ciasteczka chocolate crincles lub black and whites.
Wykonanie:

·         W miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczam masło z połamaną czekoladą.

·         Białka ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec po łyżeczce cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Mieszam z rozpuszczoną czekoladą.

·         Mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia wsypuję do masy czekoladowej i mieszam do czasu połączenia się składników. Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.

·         Z zimnego ciasta formuję kuleczki o szerokości 2,5 cm, obtaczam je dokładnie w cukrze pudrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, wkładam resztę do lodówki i wyjmuję partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu cukier puder na powierzchni ciastek nie namoknie, a ciasteczka ładnie popękają.

·         Piekę przez 8-12 minut w temperaturze 170ºC. Przekładam na metalową kratkę do ostudzenia. Trzeba uważać, aby nie piec ciasteczek zbyt długo, bo mogą nie być miękkie w środku. Można wyjąć jedno i spróbować.

Ciasteczka z popękaną skorupką, z prawdziwej czekolady. Ciastka czekoladowe najlepszy przepis. Ładne ciasteczka z czekolady.


1. Piekłam z przepisu z bloga Dorotus:

Popękane ciasteczka z bloga Dorotus. Blog wypieki, ciastka, ciasteczka i ciasta z przepisami i zdjęciami deserów, Dorotus76





....................................................................................................................................................................................................................................
Amaretti Δ
Włoskie ciasteczka migdałowe.

Powstają ze zmiksowanych migdałów, cukru i odrobiny kakao. Dojrzewają w smaku wraz z każdym dniem. Najlepsze po kilku dniach od upieczenia. Na początku miękkie, później nieznacznie twardnieją. Długo utrzymują świeżość. Bardziej smakują dorosłym niż dzieciom. Masa migdałowa jest bardzo intensywna i wystarczą 1-2 ciasteczka, aby nasycić się ich smakiem. Na zdjęciu amaretti obtoczone są w grubym brązowym cukrze, ale zdecydowanie lepszy jest drobny cukier albo cukier puder.

Amaretti, włoskie ciasteczka migdałowe. Smaczne i aromatyczne ciasteczka z migdałów do kawy.


Przepis na 30 ciasteczek:

34 dag drobno zmielonych migdałów (bez skórek, ja kupiłam gotowe)
1 filiżanka bardzo drobnego cukru kryształu
1/2 filiżanki cukru pudru do obtoczenia
1/2 łyżki kakao
2 jajka
1 i 1/2 łyżki olejku migdałowego
dżem np. porzeczkowy









Wykonanie:

·         Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.

·         Blachę do pieczenia wykładam papierem.

·         W misce mieszam zmielone migdały, cukier i kakao.

·         Dodaję jajka i olejek migdałowy i miksuję aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

·         Palcami formuję kulki o średnicy 4 cm.

·         Każdą kulkę obtaczam w cukrze pudrze i układam na papierze.

·         Końcem drewnianej łyżki robię dziurkę w każdym ciastku.

·         Piekę amaretti w dolnej części piekarnika przez 10 minut, później przekładam na środkową półkę na dodatkowe 5 minut.

·         Wyjmuję z piekarnika i studzę przez 5 minut na blasze, później przekładam na metalową siatkę do całkowitego wystudzenia. W jeszcze ciepłe ciastka wkładam podgrzany w rondelku dżem.

Przepis na ciasteczka z masą migdałową. Oryginalne amaretti ze zmielonych migdałów wypełnione dżemem lub całym migdałem.



Uwaga!

Dopiero za trzecim razem udało mi się upiec takie ciasteczka, które jak mi się wydaje, były najbardziej zbliżone do tych oryginalnych, włoskich, migdałowych i mięciutkich ciasteczek.

Te ze zdjęć pochodzą z pierwszej, niezbyt udanej próby. Obtoczone są też w grubszym cukrze, co nie było dobrym pomysłem.

Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi od Ivonne, mieszkającej w Kanadzie i pochodzącej z włoskiej rodziny, autorki strony: creampuffsinvenice.ca

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin