Powoli zaczynamy zapominać o przepisach naszych mam i babci.doc

(26 KB) Pobierz
Powoli zaczynamy zapominać o przepisach naszych mam i babci, które są w zasięgu naszych rąk

Powoli zaczynamy zapominać o przepisach naszych mam i babci, które są w zasięgu naszych rąk. Syrop sosnowy był kiedyś nieodzownym elementem domowej spiżarni, jako lekarstwo na kaszel, zaprawkę do alkoholu, dodatek do wypieków i deserów. Pragnę przypomnieć ten prosty przepis.

W połowie maja zrywamy młode pędy sosny, muszą być złocisto brązowe i lepkie w dotyku od żywicy. Pędy układamy ciasno w słoju, przesypując co jakiś czas cukrem. Słój stawiamy na oknie i czekamy aż słońce zamieni cukier w syrop.

W ten sposób powstały syrop cedzimy przez gazę do butelki ze szczelnym zamknięciem, przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.

 

Pamiętajmy żeby przy zrywaniu pędów w lesie robić to z rozwagą nie ogołoćmy drzewa do reszty.

 

 

 

Dodaj zdjęcie

Składniki

młode pędy sosny 20 szt

miód lipowy 1 słoik

sok z cytryny 1 szt

Sposób przyrządzenia

 

Młode pędy sosny oczyszczone i umyte ułożyć w słoiku warstwami i każdą zalać łyżeczką miodu lipowego i kroplami soku z cytryny. Zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie. Odsączyć syrop i zlać do ciemnej butelki. Przechowywać w lodówce, zażywać przy suchym kaszlu po łyżce 4 razy dziennie.

 

 

  Syrop z sosny.

   nikolaska   13.05.07, 22:01 zarchiwizowany

Syrop z mniszka lekarskiego już zrobiony stoi w piwnicy przyszedł czas na syropek z

pędów sosny. Proporcje są takie:

1 kilo pędów sosny

1 kilo cukru

0,5 litra wody

100 ml spirytusu

 

Zrywamy pędy sosny wkładamy do słoików zalewamy zimnym syropem (woda + cukier)

słoiki zakręcamy zostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na tydzień. Po tygodniu syrop

zlewamy dodajemy spirytus, rozlewamy do małych buteleczek.

Ja zrobiłam w dwóch dużych słoikach teraz poczekam tydzień i dodam spirytusik. Syrop

stosuję w czasie przeziębień i nie tylko, kieliszeczek na poprawę humoru też jest

wskazany.

 

 

 

 

Składniki:

1 kg młodych pędów sosny

1 cukru

0,5 l wody

 

Sposób przygotowania:

Młode pędy połamać na małe kawałeczki. Wodę zagotować z cukrem. Zalać sosnę i odstawić na 10 dni w ciepłym miejscu i przykrytą szmatką. Po 10 dniach odlać syrop i dodać spirytus 100 ml. Wlać do buteleczek. Dobry na kaszel.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin