Schab z pomidorami i cebulą
Składniki na 12 porcji:
1,5 kg schabu środkowego bez kości
80 dag cebuli
2 puszki pomidorów w zalewie (po 40 dag każda)
2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
pół łyżeczki rozmarynu
łyżeczka estragonu
pieprz
sól
Oczyszczony czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso umyj, oprósz solą i pieprzem, natrzyj czosnkiem, roztartym rozmarynem i estragonem, a następnie odstaw na kilka godzin. Obierz cebulę, umyj ją i pokrój w plasterki.
Mięso ułóż w garnku o grubym dnie, dodaj całe pomidory wraz z zalewą i cebulę, i zalej szklanką wina.
Duś pod szczelnym przykryciem około 2 godzin, polewaj pozostałym winem.
onzdzichu