Pikantna sałatka grzybiarzy.rtf

(6 KB) Pobierz
Pikantna sa³atka grzybiarzy

Pikantna sałatka grzybiarzy

 

Składniki na 4 porcje:

1 kg świeżych grzybów

(maślaki, kozaki, podgrzybki, prawdziwki)

2 cebule

łka oleju

po łce posiekanego koperku i szczypiorku

łeczka nasion kminku

l

sos:

4 łki oleju

2 łki soku z cytryny

1/4 łeczki skórki otartej z cytryny

1/4 łeczki mielonego kminku

l

pieprz

 

Cebule drobniutko posiekaj i skrop je olejem. Oczyszczone grzyby opłucz, po czym osącz je na sicie. Zagotuj osoloną wodę z kminkiem, do wrzącej wrzuć grzyby i gotuj je 10-12 minut. Gdy bę już gotowe odcedź je i ostudź.

 

Dokładnie utrzyj razem wszystkie składniki sosu i wstaw go do lodówki.

 

Pokrojone grzyby wymieszaj z cebulą i sosem, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby sałatka "dojrzała".

 

Przed podaniem posyp ją koperkiem i szczypiorkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin