1000 kalorii.pdf

(36 KB) Pobierz
376743149 UNPDF
Fitnessclub.pl - odchudzanie,æwiczenia,fitness,wellness,diety
Dieta 1000 kalorii
Dieta jest najbardziej znana i najbardziej polecana jako skuteczny sposób odchudzania. Na pocz±tku
zanim na dobre zaczniesz stosowaæ dietê najpierw przez tydzieñ zapisuj wszystko co zjadasz, ka¿dy
posiłek i przek±skê.
Dieta jest najbardziej znana i najbardziej polecana jako skuteczny sposób odchudzania. Na pocz±tku
zanim na dobre zaczniesz stosowaæ dietê najpierw przez tydzieñ zapisuj wszystko co zjadasz, ka¿dy
posiłek i przek±skê.W diecie tej zaleca siê zmniejszenie ilo¶ci produktów zawieraj±cych tzw. "puste
kalorie" i "bomb kalorycznych", czyli du¿e ilo¶ci tłuszczu, słodycze, tłuste miêsa, wêdliny i sery
(szczególnie ¿ółte), piwo, alkohol. Wszystko krój na cienkie plasterki - stwarza to pozory obfito¶ci. Wył±cz
ostre przyprawy, pobudzaj± apetyt. Jedz na małych talerzykach, oszukasz wzrok. Po ka¿dym kêsie
odkładaj kanapkê na talerzyk. Siêgnij po ni± gdy bêdziesz mieæ puste usta. Wypij szklankê wody przed
posiłkiem. Jedz powoli i dokładnie prze¿uwaj. Nie zjadaj czego¶ tylko dlatego, ¿e mogłoby siê zmarnowaæ.
Usuwaj skórkê z drobiu. ¦mietanê zastêpuj kefirem lub jogurtem.
W przybli¿eniu tak powinien wygl±daæ "rozpis" kaloryczny posiłków:
I ¶niadanie - 250 kcal,
II ¶niadanie - 100 kcal,
Obiad - 350 kcal,
Podwieczorek - 100 kcal,
Kolacja - 200 kcal
Przykład - dieta 1000 kcal:
I ¶niadanie - 250 kcal:
Do wyboru
1. Bułeczkê pełnoziarnist± posmarowaæ ły¿eczk± masła lub margaryny, obło¿yæ 2 cienkimi plasterkami
gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka.
2. 3 dag płatków czekoladowych zalaæ połow± opakowania jogurtu waniliowego, wkroiæ mandarynkê.
3. 10 dag twaro¿ku wymieszaæ z ły¿eczk± ¶mietany, skropiæ sokiem z cytryny i posłodziæ słodzikiem.
Dodaæ pokrojone pół pomarañczy i pół jabłka oraz 10 dag malin.
4. Kromkê ciemnego tostu posmarowaæ ły¿eczk± margaryny, obło¿yæ li¶ciem sałaty, plasterkiem sera
¿ółtego lub ły¿eczk± serka topionego. Zje¶æ z kiwi i marchewk± lub pomidorem, papryk±.
5. Kromkê chleba z pełnego przemiału posmarowaæ ły¿eczk± masła i 5 dag twaro¿ku, poło¿yæ pomidora
na kanapkê.
6. Jajko roztrzepaæ z ły¿k± wody, dodaæ pół pêczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawiæ sol± i
pieprzem. Usma¿yæ na ły¿eczce masła. Zje¶æ z kromk± chleba z pełnego przemiału.
7. Mał± bułeczkê przekroiæ i posmarowaæ ły¿eczk± masła oraz 2 ły¿eczkami d¿emu.
II ¶niadanie i Podwieczorek - 100 kcal:
Do wyboru
1. Kromka chleba z masłem i pomidorem.
2. Kromka chrupkiego chleba z 2 ły¿eczkami twaro¿ku i pomidorem.
3. Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka.
http://www.fitnessclub.pl
Kreator PDF
Utworzono 10 April, 2010, 21:44
376743149.003.png
 
Fitnessclub.pl - odchudzanie,æwiczenia,fitness,wellness,diety
4. Fili¿anka zupy pomidorowej z ry¿em.
5. 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem.
6. Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.
7. 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem.
8. 6 cieniutkich plasterków polêdwicy wieprzowej.
9. 4 cienkie plasterki mortadeli.
10. Plasterek szynki gotowanej.
11. 6 plasterków polêdwicy drobiowej.
12. 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek.
13. 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem.
14. Szklanka ma¶lanki z kromk± chrupkiego pieczywa.
15. Mały banan.
16. Grejpfrut.
17. 2 brzoskwinie.
18. 2 jabłka.
19. 2 delicje.
20. 5 kostek czekolady.
21. 3 kulki lodów owocowych.
Obiad - 350 kcal:
Do wyboru
1. Pokroiæ w zapałkê 10 dag piersi z kurczaka, mał± zielon± lub ¿ółt± cukiniê, marchewkê i por. Miêso
obsma¿yæ na ły¿ce oleju, dodaæ warzywa i jeszcze 5 min. dusiæ. Doprawiæ sol±, pieprzem i przypraw±
chiñsk±. Posypaæ tymiankiem, zje¶æ z kromk± chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypaæ przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usma¿yæ
na ły¿eczce oliwy. Ugotowaæ 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki).
Zje¶æ z 1 ziemniakiem.
3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukaæ i pokroiæ. Obsma¿yæ na ły¿ce oleju. Dodaæ 5 dag
groszku oraz ły¿kê chudej ¶mietany. Doprawiæ ziołami, sol± i pieprzem.
4. 10 dag mielonego miêsa wyrobiæ z ły¿k± twaro¿ku, sol± i pieprzem. Uformowaæ małe frykadelki.
Oczy¶ciæ 2 str±ki papryki, obraæ cebulê. Warzywa drobno pokroiæ. Na patelni rozgrzaæ ły¿kê oleju.
Frykadelki sma¿yæ z warzywami.
5. Szklankê ugotowanego makaronu zmieszaæ z sałatk± z pomidora, papryki, ogórka i 2 ły¿kami twaro¿ku.
6. Szklankê kaszy gryczanej zje¶æ z jajkiem sadzonym na ły¿eczce oleju. Wypiæ do tego szklankê
ma¶lanki lub kefiru.
7. Jednego sporego ziemniaka ugotowaæ w mundurku i pokroiæ. Mały kawałek czerwonej papryki pokroiæ
w kostkê. Wymieszaæ 1 ły¿kê octu winnego, 1 ły¿eczkê oliwy, sól i pieprz. Marynat± polaæ warzywa. 100g
http://www.fitnessclub.pl
Kreator PDF
Utworzono 10 April, 2010, 21:44
376743149.004.png
 
Fitnessclub.pl - odchudzanie,æwiczenia,fitness,wellness,diety
fileta z morszczuka, dorsza, fl±dry, pstr±ga lub soli usma¿yæ na ma¶le lub margarynie.
Kolacja - 200 kcal:
Do wyboru
1. Sałatka z 100g chudej wêdliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwa¶nego jabłka, 100ml jogurtu
naturalnego.
2. Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g).
3. 2 kromki pieczywa chrupkiego ¿ytniego z masłem lub margaryn± i białym serem oraz surówka z
cykorii, rzodkiewek i pomidora.
4. Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wêdliny i sałatk± z papryki, cebuli i pomidora.
5. Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 ły¿ek groszku konserwowego.
6. Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa
7. Sałatka z tuñczykiem (120g tuñczyka w sosie własnym, 2 ły¿ki kukurydzy, 2 ły¿ki ugotowanego ry¿u,
2 li¶cie kapusty pekiñskiej)
Dieta 1000 kcal została opracowana przez Instytut ¯ywno¶ci i ¯ywienia.
Dieta polega na skrupulatnym liczeniu kalorii i nie przekraczaniu ich dziennej dawki 1000. Osobom
wykonuj±cym ciê¿k± fizycznie pracê dopuszcza siê dzienn± dawkê 1500-1800 kcal. Posiłki powinny mieæ
stałe warto¶ci kaloryczne:
I ¶niadanie – 200 kcal, II ¶niadanie – 150 kcal, obiad – 350 kcal, podwieczorek
– 100 kcal, kolacja – 200 kcal.
Mo¿na spo¿ywaæ wszystkie niezbêdne dla organizmu składniki (białka, tłuszcze, wêglowodany), ale w
ograniczonych ilo¶ciach. Nale¿y unikaæ tłustych miês i wêdlin, pełnotłustego mleka i jego przetworów,
słodyczy, chipsów, solonych orzeszków. Je¶li dieta jest rzetelnie stosowana, tygodniowo mo¿na pozbyæ
siê 0,5 – 1 kg. Bywa, ¿e w pierwszych tygodniach stosowania diety 1000 kcal, straciæ mo¿na 2-4
kg/tydzieñ, ale po 2-3 miesi±cach spadek wagi zatrzymuje siê. Jest to spowodowane utrat± wody zamiast
tłuszczu, a nastêpnie spowolnieniem przemiany materii. W ten sposób organizm broni siê oszczêdzaj±c
energiê, przyzwyczaja siê do ograniczonych pokarmów i spala je powoli. Ten rodzaj diety jest bardzo
zdrow± metod± odchudzania, gdy¿ bêd±c niskokaloryczn± nie pozbawia organizmu potrzebnych
składników lecz dostarcza je w po¿±danej ilo¶ci.
Jadłospis powinien zawieraæ produkty zbo¿owe bogate w błonnik, kasze gruboziarniste, odtłuszczone
mleko, chude miêsa, ryby morskie, drób bez skóry, warzywa, niedu¿e ilo¶ci owoców (zawieraj± cukier).
Zamiast potraw sma¿onych przygotowywaæ nale¿y je na ruszcie, gotowaæ, piec w folii. Trzeba
zrezygnowaæ ze słodzenia i zaprawiania dañ m±k± i zasma¿kami. Na miejsce ¶mietany i majonezu
powinno siê u¿ywaæ chudego mleka, a do sałatek odrobiny oleju. Niezbêdnym dopełnieniem diety jest
codzienny ruch na ¶wie¿ym powietrzu i æwiczenia fizyczne.
Aby dieta była skuteczna, powinna składaæ siê z 4-5 posiłków („niewinne” przegryzki w
postaci owoców czy jogurtów nale¿y traktowaæ jako posiłek). Spo¿ywanie potraw o 1000 – cu
kalorii, ale np. dwa razy dziennie nie przyniesie efektu chudniêcia. Organizm bowiem przez cały dzieñ
zu¿ywa energiê wykonuj±c ró¿ne czynno¶ci, a długie przerwy miêdzy posiłkami powoduj± niedocukrzenie
i z tego powodu apetyt wieczorem jest wzmo¿ony.
Układaj±c jadłospis 1000 kcal warto pamiêtaæ o odpowiednim doborze produktów spo¿ywczych. Organizm
potrzebuje najwiêcej energii do spalenia wêglowodanów zło¿onych tj. skrobi zawartej w m±ce, kaszy,
pieczywie. Tłuszcz z produktu wêglowodanowego z pewno¶ci± szybciej siê spali ni¿ tłuszcz pochodz±cy
np. z tłustej wêdliny, który zostanie zmagazynowany.
Pamiêtaj Przed ka¿dym posiłkiem trzeba wypiæ szklankê nie gazowanej wody mineralnej z dodatkiem
natki pietruszki lub cytryny. Przyspieszy trawienie i wypełni ¿oł±dek, przez co zmniejszy siê uczucie
głodu, dostarczy równie¿ witaminy C (100 g natki zawiera 170 mg wit. C).1
Aby ułatwiæ Wam zadanie na naszej stronie znajdziecie tabele od¿ywcze (gdzie podane s± warto¶ci
kaloryczne poszczególnych produktów) oraz przelicznik kalorii, który mówi ile kalorii spalimy wykonuj±c
ró¿ne czynno¶ci projektowanie stron www kraków.
http://www.fitnessclub.pl
Kreator PDF
Utworzono 10 April, 2010, 21:44
376743149.001.png
 
Fitnessclub.pl - odchudzanie,æwiczenia,fitness,wellness,diety
fc.pl
http://www.fitnessclub.pl
Kreator PDF
Utworzono 10 April, 2010, 21:44
376743149.002.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin