· Ciasto:
· 30 dag mąki
· 15 dag masła
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 mała torebka cukru waniliowego
· 10 dag cukru
· 1 jajko
· 1 łyżeczka śmietany
· masło i mąka do formyMasa kajmakowa:
· 1/2 kg krówek
· 1 szklanka mleka
· 2 łyżki masłaDo dekoracji:
· orzechy
· kandyzowana skórka pomarańczowa
· rodzynki lub inne bakalie
Posiekaj szerokim nożem masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj cukier, jajko i śmietanę, szybko zagnieć. Ulep kulę z ciasta, zapakuj ją w folię aluminiową i włóż do lodówki na godzinę. Tortownicę posmaruj masłem i lekko oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim tortownicę, formując niewysoki brzeg. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz 15-20 minut w temp. 160°C, aż ciasto lekko zbrązowieje. Upieczony placek ostrożnie wyjmij z formy. Przygotuj masę: krówki zalej mlekiem i gotuj, stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy masa jest już gładka, dodaj masło i wymieszaj. Ciepłą masę wylej na ciasto, udekoruj bakaliami. Krój na porcje, gdy polewa zastygnie. Uwaga: mazurek możesz także upiec na blasze prostokątnej (takiej bez jednego boku)
Viola_Valeriana222