Galareta mięsna z warzywami
kurczak (1,2 kg) 1 szt
marchew 3 szt
pietruszka 2 szt
groszek 1 puszka
jajka 4 szt
ziele angielskie 4-5 szt
liść laurowy 1 szt
żelatyna 50 g
sól
pieprz
Kurczaka ugotować w 2 litrach wody z dodatkiem marchwi i pietruszki oraz ziela angielskiego, liścia laurowego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu mięso pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z marchwią i pietruszką.
Wywar przecedzić. Do wywaru wrzucić mięso, jarzyny, odcedzony groszek. Dołączyć żelatynę (rozpuszczoną w niewielkiej ilości wywaru). Jajka (wcześniej ugotowane) pokroić w plastry. W salaterkach ułożyć na spodzie jajka (1-2 plasterki) zalać przygotowanym wywarem. Odstawić do zastygnięcia. Najlepiej smakuje skropiona niewielką ilością octu.
pracownia27