Galareta mięsna z warzywami.doc

(19 KB) Pobierz
Galareta mięsna z warzywami

Galareta mięsna z warzywami

 

kurczak (1,2 kg) 1 szt

marchew 3 szt

pietruszka 2 szt

groszek 1 puszka

jajka 4 szt

ziele angielskie 4-5 szt

liść laurowy 1 szt

żelatyna 50 g

sól

pieprz

 

 

Kurczaka ugotować w 2 litrach wody z dodatkiem marchwi i pietruszki oraz ziela angielskiego, liścia laurowego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu mięso pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z marchwią i pietruszką.

 

Wywar przecedzić. Do wywaru wrzucić mięso, jarzyny, odcedzony groszek. Dołączyć żelatynę (rozpuszczoną w niewielkiej ilości wywaru). Jajka (wcześniej ugotowane) pokroić w plastry. W salaterkach ułożyć na spodzie jajka (1-2 plasterki) zalać przygotowanym wywarem. Odstawić do zastygnięcia. Najlepiej smakuje skropiona niewielką ilością octu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin