General Chicken.doc

(20 KB) Pobierz
General Chicken

General Chicken

 

 

Chiński - general chicken.. (dodałam go tu do dań mięsnych ponieważ uważam że częściej sprawdza sie to niż - dania chińskie) :)

 

piersi z kurczaka 1 kg

woda 60 ml

cukier 150 g

sos sojowy 180 ml

ocet winny biały 60 ml

kostka bulionowa drobiowa 120 ml

jajko 1 szt

cebula 1 duża

papryka chilli 5 szt

oliwa z oliwek

pieprz biały lub czarny

mąka kukurydziana

 

 

SOS: W dużym naczyniu pomieszać 50 g mąki kukurydzianej z wodą. Dodać 60 ml sosu sojowego i 60 ml octu winnego. Dodać 120 ml rosołu i cukier. Wszystko dobrze rozmieszać, aż cukier sie roztopi. (można też zetrzeć troszeczkę czosnku i imbiru)

 

KURCZAK: W innym naczyniu pomieszać: pokrojonego w duże kostki kurczaka, 120 ml sosu sojowy, pieprz, 130 g mąki kukurydzianej i wbić jajko. Wszystko razem wymieszać. Wrzucić to na patelnię i smażyć.

 

Na innej patelni podsmażyć cebulkę z papryką chilli. Gdy kurczak będzie już gotowy dodać cebulkę z chilli oraz wlać sos który robiliśmy na początku. Wszystko razem smażyć przez chwilę i gotowe. (gdy chcecie sos mieć bardziej rzadki dodajcie wody, gdy chcecie go gęstym dodajcie mąki kukurydzianej)- podawać z białym ryżem lub frytkami..

S M A C Z N E G O

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin