Golonka po bawarsku
Sami spróbujcie ;)
golonka tylna 2 szt
cebula 2 szt
margaryna 0,5 kostki
piwo 0,25 butelki
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godziny. Golonki ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp. 200 st.C.
Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna brytfanny (co 15-20 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj startą na grube cząstki marchew, pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę.
Po 2 godzinach zwiększ temperaturę piekarnika do 250 st. C i piecz 30 minut, polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę.
pracownia27