Klopsiki w sosie śmietanowym.doc

(20 KB) Pobierz
Klopsiki w sosie śmietanowym

Klopsiki w sosie śmietanowym

 

mięso mielone wołowe i wieprzowe 25 - 30 dag

bułka 4-5(1) dag(mała bułeczka)

jajo 1 szt

cebula 2 dag

tłuszcz 2 dag

pieprz

sól

natka pietruszki

papryka w proszku

śmietana 10 dag

mąka 2-3 dag

natka pietruszki

 

 

Przygotować masę mięsną dodając namoczoną i odciśniętą bułkę, jajo, sól, pieprz posiekaną cebulę.

Gdy masa jest już dobrze wyrobiona i doprawiona zwilżonymi w wodzie rękami formujemy 4 klopsiki większe lub 8 małych.

 

Do wrzącej osolonej wody w płaskim rondlu wkładamy klopsiki i gotujemy pod przykryciem na słabym ogniu 20—30 minut, zależnie od wielkości.

 

Wyjmujemy je, a wywar podprawiamy mąką wymieszaną ze śmietaną i zagotowujemy (sosu nie powinno być więcej niż 2 szklanki).

 

Do sosu dodajemy sól, mielony pieprz lub papryki i posiekaną natkę pietruszki.

Wkładamy klopsiki do sosu i gotujemy razem ok. 5 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin