Klopsiki w sosie śmietanowym
mięso mielone wołowe i wieprzowe 25 - 30 dag
bułka 4-5(1) dag(mała bułeczka)
jajo 1 szt
cebula 2 dag
tłuszcz 2 dag
pieprz
sól
natka pietruszki
papryka w proszku
śmietana 10 dag
mąka 2-3 dag
Przygotować masę mięsną dodając namoczoną i odciśniętą bułkę, jajo, sól, pieprz posiekaną cebulę.
Gdy masa jest już dobrze wyrobiona i doprawiona zwilżonymi w wodzie rękami formujemy 4 klopsiki większe lub 8 małych.
Do wrzącej osolonej wody w płaskim rondlu wkładamy klopsiki i gotujemy pod przykryciem na słabym ogniu 20—30 minut, zależnie od wielkości.
Wyjmujemy je, a wywar podprawiamy mąką wymieszaną ze śmietaną i zagotowujemy (sosu nie powinno być więcej niż 2 szklanki).
Do sosu dodajemy sól, mielony pieprz lub papryki i posiekaną natkę pietruszki.
Wkładamy klopsiki do sosu i gotujemy razem ok. 5 minut.
pracownia27