cukier - 3/4 szklankicukier waniliowy - 16 gjajka - 4 sztmargaryna - 250 gmąka - 2 szklankimąka pszenna - 4 czubate łyżkimąka ziemniaczana - 5 czubatych łyżekmleko - 3 szklankiśmietana - 1 szklanka
Ciasto:mąka - 2 szklanki margaryna - 250 gramśmietana - 1 szklanka Masa:mleko - 3 szklanki cukier - 3/4 szklanki jaja - 4 sztuki cukier waniliowy - 16 grammąka pszenna - 4 czubate łyżki mąka ziemniaczana - 5 czubatych łyżekZ mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na całą noc (ja z braku czasu włożyłam na 2 h:), następnie dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni na około 20-25 min.Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami.Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowana mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy i otrzymujemy bardzo gesty budyń, który (gorący) wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. (spód można zrobić z gotowego, mrożonego ciasta francuskiego)
bedyta