KIEŁBASA POLSKA.pdf
(
26 KB
)
Pobierz
KIEŁBASA POLSKA
KIEŁBASA POLSKA
Na kiełbasy bierze się mięso z przednich łopatek z karku,
od schabu, skrawki z szynek i inne niepotrzebne kawałki, na
trzy części chudego mięsa biorąc jedną część tłustej
wieprzowiny.
Mięso pokrajać w drobną kostkę i lekko posiekać, na 4
kilo mięsa wziąć 10 deka soli, 4 gramy saletry, 1 deko pieprzu,
1 deko ziela angielskiego, utłuczonego drobno, 2 deko
majeranku przetartego, drobniutko posiekanego czosnku 2-3
ząbki i dwie szklanki tęgiego rosołu, wygotowanego z kości i
obrzynków, i dwóch cebul.
Zamiast rosołu można użyć takąż ilość wody letniej, a
dłużej się konserwują. Wymieszać dobrze mięso z
przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin,
najlepiej na całą noc. Po tym czasie napchać małą kiełbaśnicę,
usmażyć ten kawałek i spróbować.
Jeśli czego brakuje do smaku - dodać. Napychać
kiełbaśnicę za pomocą blaszanej szprycy, lub uszka od klucza,
nie upychając mocno, żeby nie popękały w gotowaniu. Gdzie
się okaże pod skórą powietrze, wypuścić je przekłóciem szpilką.
Zrobione kiełbasy kłaść w zimną wodę, a po kwadransie
wyjmować i rozwieszać na drążkach w suchym, chłodnym
miejscem.
Dobrze jest przed powieszeniem obsuszyć je przy piecu.
Można ją upiec lub ugotować bez wędzenia, lub uwędzić po 1-2
dniach obsuszania.
Plik z chomika:
popnow
Inne pliki z tego folderu:
Wędliny domowe - Receptury, sposoby wytwarzania.pdf
(826 KB)
Kabanosy drobiowe.pdf
(41 KB)
Kiełbasa drobiowa.pdf
(52 KB)
Biała kiełbasa pieczona.pdf
(37 KB)
Biała kiełbasa po celestyńsku.pdf
(42 KB)
Inne foldery tego chomika:
Boczek
Dziczyzna
Grill
Inne
Kaszanka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin