Kość z dziurą - ossobuco.rtf

(8 KB) Pobierz
Koœæ z dziur¹ - ossobuco

Kość z dziurą - ossobuco

Kotlety ze szpikiem po mediolańsku

 

Składniki na 4 porcje:

1,5 kg giczy cielęcej

50 dag pomidorów

duża cebula

2-3 ząbki czosnku

łeczka suszonego tymianku

liść laurowy

suszony rozmaryn

szklanka Bulionu warzywnego WINIARY

pół szklanki białego wytrawnego wina

l, pieprz

2 łki mąki

2-3 łki masła

pasta gremolata:

puszka koreczków helskich lub 1,5 łki pasty z sardeli

2 łodygi selera naciowego

mała cebula

sok i skórka otarta z cytryny

sok z 2 pomarańczy

łeczka skórki otartej z pomarańczy

2-3 łki drobno posiekanej natki pietruszki

2 łki masła

 

Umyte i osuszone mięso potnij tasakiem na dość grube plastry, posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, obsmaż na stopionym maśle i przełóż do rondla.

 

Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj - mieszając - posiekany czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory (pestki należy usunąć). Po chwili smażenia przełóż zawartość patelni do mięsa w rondlu, dodaj liść laurowy, tymianek i rozmaryn i zalej bulionem. Gdy zacznie wrzeć, wlej wino, szczelnie przykryj i duś na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając kotlety, aby sięwno udusiły (możesz je co jakiś czas skrapiać resztą wina).

 

Teraz przygotuj pastę: w rondelku stop masło, dodaj startą na tarce cebulę i obrany, drobno pokrojony seler naciowy i chwilę podsmaż, mieszając. Dodaj pastę z sardeli lub drobno posiekane filety helskie, skórkę z cytryny i pomarańczy, wlej sok z pomarańczy i cytryny, wymieszaj, podgrzej, dodaj natkę i ponownie wymieszaj. Kilka minut przed końcem duszenia rozsmaruj pastę po plastrach kotletów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin