Faszerowana cielęcina.rtf

(7 KB) Pobierz
Faszerowana cielêcina

Faszerowana cielęcina

 

Składniki na 8 porcji:

cała łopatka lub mostek cielęcy

40 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

40 dag mielonej cielęciny

3 jaja

7 łek masła

4 cebule

50 dag marchwi

czek natki pietruszki

20 dag orzeszków pistacjowych

2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

czerstwa kajzerka

3/4 szklanki mleka

tymianek

l, pieprz

 

Kajzerkę namocz w mleku. Cebule posiekaj i zeszklij na maśle. Natkę drobno posiekaj. Orzeszki obierz z łupin. Teraz wszystko razem wymieszaj: mielone mięso, odciśnię kajzerkę, cebulę, orzeszki i natkę. Wbij jajko, dopraw do smaku i ponownie wymieszaj.

 

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i rozłóżasko na desce. Ł nałóż mięsny farsz i rozsmaruj go równą warstwą. Teraz zwiń roladę dosyć ścisło i starannie zaszyj bawełnianą nicią kuchenną.

 

Marchew oskrob, umyj i pokrój w niezbyt grube krążki. Na dno brytfanny włóż 2 łki masła, pokrojoną marchew, na niej połóż roladę. Całość dopraw pieprzem, solą i tymiankiem. Na roladzie połóż 2 łki masła.

 

Piecz w temperaturze 230°C. Gdy mięso zacznie się rumienić, zalej je bulionem. Podawaj z marchewką i tymbalikami z mrożonego szpinaku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin