Gulasz cielęcy z warzywami.rtf

(7 KB) Pobierz
Gulasz cielêcy z warzywami

Gulasz cielęcy z warzywami

 

Składniki na 4 porcje:

80 dag cielęciny (łopatka, mostek)

4 pory

4 łodygi selera naciowego

1-2 łki musztardy

łka mąki

pół szklanki śmietany

około 2 szklanek Rosołu wołowego WINIARY (z kostki)

l

pieprz

uszcz do smażenia

 

Mięso umyj, oczyść z tłuszczu i ż, po czym pokrój w kostkę i oprósz mą. Partiami obsmaż kawałki mięsa na gorącym tłuszczu.

 

Teraz umyj pory, odetnij ciemnozielone liście, pokrój w krążki. Podsmaż na tym samym tłuszczu, na którym smażo się mięso. Dodaj mięso i musztardę, następnie przypraw do smaku solą i pieprzem. Podlej częścią rosołu i duś pod przykryciem, co jakiś czas podlewając pozostałym rosołem.

 

Selery umyj, oskrob, pokrój w kawałki. Wrz na 2 minuty do gotującej, osolonej wody. Osącz. Na 5 minut przed końcem duszenia dodaj do mięsa.

Przygotowany gulasz połącz ze śmietaną i  zagotuj. Dopraw (jeśli jest taka potrzeba) do smaku solą i pieprzem. Gulasz podawaj z makaronem lub ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin