Królewska surówka warzywna
· kapusta biała 50 dag
· por sałatkowy (biała część) 1 szt
· ogórek konserwowy 1 duża szt
· papryka żółta marynowana 1 mały strąk
sos
· olej roślinny 2-4 łyżki
· ocet winny 2 łyżki
· przyprawa ziołowa do sałatek 2 łyżki
· sól
· cukier
Oczyszczoną i opłukaną kapustę szatkujemy, lekko przesypujemy solą i odstawiamy na 10 minut.Por sałatkowy po dokładnym umyciu, kroimy w półkrążki i przelewamy na sicie wrzątkiem.Ogórka kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na jarzynówce.Paprykę drobno kroimy.Odciśniętą z gorzkiego soku kapustę przekładamy do salaterki, łączymy z ogórkiem i papryką.Z oleju, octu, soli, cukru i ziół robimy sos i zalewamy nim surówkę.Podajemy lekko schłodzoną do dań z mięsa, ryb i
Krystyna1847