Królewska surówka warzywna.docx

(13 KB) Pobierz

Królewska surówka warzywna

 

·         kapusta biała 50 dag

·         por sałatkowy (biała część) 1 szt

·         ogórek konserwowy 1 duża szt

·         papryka żółta marynowana 1 mały strąk

sos

·         olej roślinny 2-4 łyżki

·         ocet winny 2 łyżki

·         przyprawa ziołowa do sałatek 2 łyżki

·         sól

·         cukier

 

Oczyszczoną i opłukaną kapustę szatkujemy, lekko przesypujemy solą i odstawiamy na 10 minut.
Por sałatkowy po dokładnym umyciu, kroimy w półkrążki i przelewamy na sicie wrzątkiem.
Ogórka kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na jarzynówce.
Paprykę drobno kroimy.
Odciśniętą z gorzkiego soku kapustę przekładamy do salaterki, łączymy z ogórkiem i papryką.
Z oleju, octu, soli, cukru i ziół robimy sos i zalewamy nim surówkę.
Podajemy lekko schłodzoną do dań z mięsa, ryb i

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin