Photoshopowy_tort_urodzinowy.pdf
(
5039 KB
)
Pobierz
257224635 UNPDF
12
.psd 03/2010 www.psdmag.org/pl
urodzinowy
W tutorialu tym pokażę techniki fotomontażu.
Na przykładzie urodzinowej graiki nauczycie się używać
różnego rodzaju trybów mieszania warstw i tworzyć
elementy fotokompozycji w technice digital paint.
Autor: Bartłomiej Lewicki
1
2
tło
Zaczynamy od utworzenia pliku i usta-
wienia formatu naszej pracy - [
Ctrl
]+[
N
]
nadając parametry
Width
2480,
Height
:
3508 pixels,
Resolution
: 300 pixels/inch,
czyli A4. Wypełniamy nasz plik gra-
dientem (L
ayer>New Fill Layer > Gradient
) z kolorem
#575850
i ustawieniem
Radialnym
,
Kątem
90 stopni
i
Skalą
150. Gdy już to zrobimy, możemy pokombino-
wać i powielić nasz gradient ze zmienionym ustawie-
niem skali i opcją warstwy na
Łagodne
światło
(
Soft
Light
), co da nam zróżnicowanie w przejściu tonalnym
od zewnątrz do wewnątrz. Na koniec do tła wrzucamy
nasz plik o nazwie
asfalt
.jpg, który rozciągamy, dopa-
sowując do całości i zmieniamy Krycie na 8% a tryb
na Mnożenie (
Multiply
) z usuniętym kolorem.
wycinamy tort
Teraz do naszego tła dorzucimy tort,
który stworzymy ze ściągniętego stocka.
Otwieramy plik tort
dziecko.jpg
– [
Ctrl
]+[
O
].
Wybieramy narzędzie
Pióro
(
Pen
) i obry-
sowujemy sam tort, pomijając świeczki,
tak żeby uzyskać tylko jego kształt, po czym prawym
przyciskiem myszki tworzymy zaznaczenie (
Make
Selection
). Odwracamy zaznaczenie i usuwamy to, co
niepotrzebne. Teraz pozostaje nam dopracować go,
tak by był cały z czekolady, czyli narzędziem
Stempel
(
Stamp
) pozbywamy się pozostałości po świeczkach.
Tak właśnie, gdy już to zrobimy, będzie wyglądać pod-
stawa naszego tortu 3 warstwowego.
.psd 03/2010 www.psdmag.org/pl
13
Photoshopowy tort
1
2
tort i modelka
Po przygotowaniu naszej pierwszej war-
stwy tortu kopiujemy ją na nowe warstwy,
tak żeby stworzyć tort złożony z 3 warstw.
Zmieniamy tylko skalę [
Ctrl
]+[
T
] każdej
z nich i nakładamy na siebie, tak żeby two-
rzyło nam to całość i ustawiamy na środku naszego
tła. Otworzymy teraz plik
modelka.jpg
- [
Ctrl
]+[
O
].
Wycinamy ją podobnie jak nasz tort przy użyciu tej
samej techniki i skalujemy, tak by siedziała na skrawku.
Oczywiście ważne, by ją trochę wyretuszować i pod-
kreślić cienie i światła, co nada plastyczności modelce
- najlepiej narzędziem
Rozjaśnienie
(
Dodge Tool
)
z minimalną wartością 12% i (
Burn Tool
) ściemnienie
z podobna wartością.
3
czekolada
Otworzymy teraz plik
czekolada.jpg
–
[
Ctrl
]+[
O
], z którego stworzymy polewę
na nasz tort. Musimy tak pokombinować,
żeby stworzyć wrażenie, że spływa ona
i rozlewa się aż pod sam tort. Wyciąłem
z naszego stocka dwa elementy, w tym jeden skopio-
wałem dwa razy, czyli w sumie mamy cztery warstwy.
Jednej użyjemy na wierzchu tortu kolejną na środek
i na spód. Z tej, której nie kopiowaliśmy, zrobimy łącze-
nie pomiędzy wierzchem a środkiem. W tym przypadku
będziemy musieli wymodelować nasz element przy
pomocy narzędzia deformacja (
Liquify
). Rozciągamy
go na tyle, żeby łączył się z górną polewą i sprawiał
wrażenie, że spływa ku dołowi. Ważne, żeby nadać
temu naturalny wygląd, co czasem wymaga czasu.
4
5
6
czekoladowe świeczki
Teraz otworzymy plik
swieczki.psd
, z któ-
rego stworzymy czekoladowe 20 lat
naszego magazynu. Zdjęcie wykona-
łem samodzielnie, a następnie wyciąłem
nasze 20, by Wam ułatwić sprawę. Teraz
wystarczy przerzucić 20. na nasz tort w odpowied-
nie miejsce i nadać jej wrażenia, że jest z czekolady,
a jako że składa się z warstw, wystarczy wczytać zazna-
czenie i wypełnić je kolorem
#6a2d20
, który będzie
naszą bazą. Po wypełnieniu, przy pomocy narzędzia
rozjaśnienie
(
Dodge Tool
) i
ściemnianie
(
Burn
) na mini-
malnych wartościach, nadajemy naszym świeczkom
w odpowiednich miejscach cienie i światła, by nie
były płaskie. Ostatnie co nam pozostanie to detale,
które będą podkreślały realizm. Z naszego wcześniej-
szego pliku
czekolada.jpg
kopiujemy na nowe warstwy
zacieki i inne wypukłości i przy pomocy
Gumki
(
Eraser
)
i zmiany
Krycia
dopasowujemy, tak by było to wszystko
jednolite i w miarę naturalne.
czekolada na torcie
Jak widać, na tym etapie naszego
tortu, kolor polewy czekoladowej trochę
odbiega od całości. Zaznaczamy teraz,
wraz ze świeczkami, wszystkie warstwy
z naszymi elementami płynącej polewy.
Przy pomocy [
Ctrl
]+
LKM
klikając po kolei na każdą
z nich. Tworzymy warstwę z kolorem kryjącym
#493326
i ustawieniem krycia na
Kolor
(
Color
). Tym sposo-
bem nasza polewa pasuje kolorystycznie do warstw
naszego dużego tortu.
14
.psd 03/2010 www.psdmag.org/pl
3
4
5
6
PhotoshoPowy
tort urodzinowy
7 8
tortowe kulki
Teraz do naszego kremu w niebieskiej tonacji, dorzucimy słodkie różowe
i większe zielone kulki. Otwieramy plik
kulka.jpg
i najwygodniejszym dla
nas sposobem wycinamy kulkę, z której zrobimy różowe i zielone cukier-
nicze dodatki na naszym torcie. Wszystkie czynności powtarzamy jak
w punktach 6 i 7, z tym że używamy koloru różowego #
d14caf
i zielo-
nego #
81b61d
. Przy większych zielonych kulkach stworzyłem iluzję odbicia w cze-
koladowej polewie - kopiując każdą z nich i przy użyciu [
Ctrl
]+[
T
] spłaszczając ze
zmniejszonym kryciem (30%). Pamiętajmy, żeby do kulek na niebieskim kremie rów-
nież dodać cień. Najłatwiej to wykonać przy pomocy polecenia
Efekty
(
Layer Style
),
dla którego należy zaznaczyć
Cień
(
Drop Shadow
) z ustawieniami:
Krycie
(
Opacity
)
75%,
Kąt
(
Angle
) 62,
Zasięg
(
Spread
) 0,
Odległość
(
Spread
) 7,
Wielkość
(
Size
) 10.
7
8
10
9
listki i posypka
Kolejnym elementem, który doda uroku całości, będzie akcent dwóch
zielonych listków, które zrobimy z pliku
lisc.jpg
. Wycinamy liść i kopiu-
jemy na dwie różne warstwy. Obydwa kryjemy kolorem
#81b61d
, sto-
sując tą samą technikę co wcześniej, i skalujemy, umieszczając
w odpowiednim miejscu pod warstwą z kremem. Na powierzchni z tego
samego koloru zrobimy
Pędzlem
(
Pen
) posypkę, która będzie tylko detalem, ale
doda uroku. Wartość pędzla ustawmy na 4 px. i modyfikujmy w ustawieniach pędzli
kształt - spłaszczone kółko bez miękkich krawędzi. Gdy już domalujemy na naszej
warstwie odpowiadającą nam ilość posypki, w oknie dialogowym
Efekty
(
Layer
Style
) zaznaczamy
Cień
(
Drop Shadow
) z ustawieniami:
Krycie
(
Opacity
) 75%,
Kąt
(
Angle
) 62,
Zasięg
(
Spread
) 44,
Odległość
(
Spread
) 5,
Wielkość
(
Size
) 0.
10
cukierkowe psd
Aby nasz tort bardziej sugerował, do
czyich dokładnie urodzin się odnosi,
pozwolimy sobie dodać tekst
PSD
uło-
żony z cukierków – gotowy napis znaj-
duje się w pliku psd.jpg. Wycinamy go
i przerzucamy w odpowiednie miejsce na naszym tor-
cie. Nakładamy kolor #d14caf, a w oknie dialogowym
Efekty
(
Layer Style
) zaznaczamy
Cień
(
Drop Shadow
)
z ustawieniami:
Krycie
(
Opacity
) 75%,
Kąt
(
Angle
) 62,
Zasięg
(
Spread
) 0,
Odległość
(
Spread
) 4,
Wielkość
(
Size
) 5, następnie
Cień
wewnętrzny
(
Inner Shadow
)
z kolorem #
5f145b
,
Kryciem
100%,
Odległością
8,
Ssaniem
0,
Wielkością
5 i na koniec
Nałożenie koloru
(
Color Overlay
) #
c244a4
z
Kryciem
100%.
.psd 03/2010 www.psdmag.org/pl
15
tortowe dodatki
Nasz tort należałoby teraz ozdobić, żeby
nie był taki smutny. Otwieramy wiec plik
tortowe.jpg
i wycinamy naszą pierwszą
ozdobę z kremu. Będzie ona pasowała na
dolną krawędź tortu i nieco wyżej, jeśli ją
odpowiednio przeskalujemy i dopasujemy - [
Ctrl
]+[
T
].
Zmieniamy jej kolor jak w punkcie powyżej (kolor
#3361a4
). Po wypełnieniu, narzędziem
Rozjaśnienie
(
Dodge Tool
) i
Ściemnianie
(
Burn
) tworzymy cienie
i światła. Musimy obserwować otoczenie, by elementy
nie wyglądały sztucznie.
9
czekoladowe
szczegóły
By nasza praca nie była taka banalna
warto czasem dodać szczegóły, któ-
rych nie widać na pierwszy rzut oka.
Na oddzielnej warstwie stworzyłem
ociekający czekoladą palec, z którego czekolada
skapuje na jedną, wykonaną wcześniej, kulkę. Użyłem
do tego
Pędzla
z odpowiednim kolorem i narzędzia
Deformacja
(
Liquity
), które stosowaliśmy wcześniej.
Krople i rozlewającą się czekoladę po prostu stworzy-
łem, wyobrażając sobie, jak wyglądałaby w rzeczy-
wistości. Poprawiłem też czekoladową polewę, którą
robiliśmy na początku, żeby zróżnicować jej wygląd
w stosunku do innych warstw na torcie.
11
lizak
Ostatnim elementem, jaki zrobimy,
będzie duży lizak w rękach naszej
modelki. Wycinamy go z pliku
lizak.jpg
i przerzucamy do projektu, dopasowu-
jąc wielkością i kątem, tak aby natural-
nie leżał w rękach. Nadajemy mu kolor niebieski jak
w naszym kremie z punktu 7 i zmieniamy patyczek na
zielony z punktu 8. Teraz wykonamy efekt, jakby nasz
lizak się rozpływał, podobnie jak w punkcie wyżej.
Najpierw jednak używamy narzędzia
Deformacja
(
Liquify
) na samym lizaku, a później na nowej war-
stwie podmalowujemy według zmienionego kształtu.
Pamiętajmy też o takich rzeczach jak cień pod dłonią
i pod patyczkiem padający na modelkę.
12
13
detale
Na sam koniec naszej pracy podkreślimy
i podbijemy cienie i światła na załamaniach
i we wgłębieniach, wykonamy to narzę-
dziami
rozjaśnienie
(
Dodge Tool
) i
ściem-
nianie
(
Burn
) po spłaszczeniu wszystkich
warstw. Musimy również poprawić także oczy i usta modelki
(tryb
Ostre światło
(
Hard Light
),
Krycie
12%). Kopiujemy
jako nową warstwę nasz spłaszczony obrazek i wchodzimy
w
Filtr>Inne>Górnoprzepustowy
(
Filter>Other>High pass
), usta-
wiamy parametry na 2,1. Wciskamy
OK
. Zmieniamy naszą
warstwę na
Światło jaskrawe
(
Vivid Light
) i znów spłaszczamy
[
Ctrl
]+[
Shift
]+[
E
]. Ponownie wykonujemy to samo co wyżej,
tylko teraz filtr ustawiamy na 3, a warstwę na
Kolor
(
Color
)
z
Kryciem
(
Opacity
) 24%. Znów spłaszczamy koniec.
Tym oto sposobem wykonaliśmy nasz urodzinowy tort na 20-le-
cie Photoshopa. Jak widać, do pełnego szaleństwa wystar-
czą odpowiednie zdjęcia i pomysły na ich wykorzystanie.
Bartłomiej Lewicki
16
.psd 03/2010 www.psdmag.org/pl
11
12
13
Plik z chomika:
indra9
Inne pliki z tego folderu:
psd_03_2011.jpg
(11 KB)
psd_02_2011.jpg
(9 KB)
psd_01.jpg
(13 KB)
psd_13_2010.jpg
(30 KB)
Photoshopowy_tort_urodzinowy.pdf
(5039 KB)
Inne foldery tego chomika:
►W Starym Kinie (lektor PL)
◆ seriale - lektor PL
bez cenzury -nauka języka inaczej
blondynka na językach - Beata Pawlikowska
coś na pulpit - moje fotki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin