Konfitura z wiśni.doc

(19 KB) Pobierz
Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni

 

1 kg wiśni;

1 kg cukru;

 

wiśnie umyć, wypestkować, następnie zasypać połową cukru i zostawić na noc. Otrzymany sok zlać i zagotować, po czym dodać drugą część cukru. Wszystko zagotować, przestudzić i zalać wiśnie. Na drugi dzień zlać sok, zagotować go i przestudzonym znowu zalać wiśnie. Na trzeci dzień zlać syrop, zagotować go, wystudzić, wrzucić wiśnie, po czym wszystko składamy do słoików i pasteryzujemy.

 

 

Gruszki w occie

 

1 kg gruszek;

½ l. wody;

½ l. octu 06%-wego;

30 - 50 dag cukru;

3 goździki;

troszkę cynamonu;

 

gruszki obrać, przepołowić, wytrzepułkować i tak przygotowane owoce rzucać na gotującą się wodę-syrop. Wszystko zagotować, po czym zestawić z kuchni.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin