Placek owocowy z kruszonką.doc

(25 KB) Pobierz
Placek owocowy z kruszonką

Placek owocowy z kruszonką

Ciasto:
350g mąki; 150g masła; 100g cukru pudru;
1 żółtko; 2 łyżeczki cukru waniliowego; płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
250g twarogu; 150g cukru pudru; 4 łyżki mąki; 2 jajka; 2 łyżeczki cukru waniliowego;

Dodatkowo:
puszka brzoskwiń; 2 jabłka; 250g śliwek
cynamon

Kruszonka:
250g mąki; 150g masła; 125g cukru

 

Składniki ciasta szybko zagnieść. Chłodzić w lodówce przez 30 minut, po czym rozwałkować, wyłożyć blachę i piec około 20 minut.
 


Składniki kruszonki zagnieść, schłodzić w lodówce.

Twaróg zmielić, utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąką. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, połączyć z pozostałymi składnikami. Masę serową ułożyć na podpieczonym cieście. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę jabłka i brzoskwnie oraz śliwki (przecięciem do góry). Owoce posypać cynamonem oraz kruszonką. Piec jeszcze 30 minut w temp. 180'C.

* ciasto na dużą blachę

Zgłoś jeśli naruszono regulamin