Odcinek 6 Premiera 18 listopada 2010 Gulasz W tym odcinku proponujemy jednogarnkową rewolucję. To idealna propozycja dla zabieganych, zapracowanych, ale chcących jeść zdrowo i smacznie. Gulasze są sycącą i rozgrzewającą propozycją na jesienne i zimowe dni. Niestety często są też bardzo tłuste. Jednak nie nasze. Proponujemy chude mięso i zdrowe warzywa. Dodamy też dużo świeżych ziół, które zastąpią sól i nadadzą aromatycznego smaku. Mięso do gulaszu wybierze Olga w swoim ulubionym sklepie. A jakie świeże zioła dopasuje do niego Agata? Zapraszamy na kolejny odcinek. Pierwsza propozycja to gulasz cielęcy. Wybieramy łopatkę cielęcą, która jest dość kleistym mięsem, w związku z tym do gulaszu najlepszym. Nie będzie potrzeby dodatkowego zagęszczania gulaszu. Dodatkowo cielęcina to chude i delikatne mięso, do którego dodamy świeży rozmaryn i szałwię. Gulasz podamy z niedocenianą, a bardzo zdrową kaszą pęczak. Druga propozycja zadowoli wielbicieli warzyw. Proponujemy gulasz z bobu i groszku, które zawierają dużo białka. Dlatego gulasz ten można potraktować jako zbilansowany posiłek. Dodatkowo takie danie może być robione przez cały rok, z wykorzystaniem mrożonych warzyw. Świeże liście mięty dodadzą świeżości i aromatu. Trzeci przepis na gulasz to propozycja dla smakoszy, ale też alergików. Gulasz z królika opiera się na szlachetnym i delikatnym mięsie, które mogą jeść kobiety w ciąży, kobiety karmiące i małe dzieci. Dodamy do niego białe wino, z którego po ugotowaniu zostanie tylko smak (alkohol wyparuje) i nasiona kopru włoskiego, bogate w witaminy i ułatwiające trawienie. Dowiecie się również czy groszek mogą bezkarnie jeść kobiety w ciąży, a także przed czym chronią wszystkie zielone warzywa. Pokażemy jak korzystać z warzyw mrożonych przez cały rok, blanszować je tak aby nie traciły wartości odżywczych i koloru. W poradach zrobimy dwie domowe pasty. Agata przygotuje pastę z papryki, która jest też dodawana do gulaszu cielęcego, a Olga pastę z bobu i groszku, która może być świetnym dodatkiem do pieczywa….pełnoziarnistego…oczywiście! Zapraszamy na kolejny odcinek! GULASZ Z CIELĘCINY Na gulasz: 700 g cielęciny (łopatki przedniej) 1 średni bakłażan 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 1 garść listków szałwii 1 puszka pomidorów domowa pasta z papryki (2 papryki pieczone,1 łyżka oliwa z oliwek) sól, pieprz Do posypania: skórka z jednej cytryny 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki Bakłażana pokroić w grubą kostkę, przełożyć na durszlak i posolić. Po upływie pół godziny dokładnie opłukać, by pozbyć się goryczy, która wypłynie razem z sokiem. Paprykę upiec w mocno nagrzanym piekarniku aż skórka się przypiecze. Obrać, wyrzucić gniazda nasienne i zmiksować na pastę. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Wyjąć z garnka i na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek i posiekane zioła. Dodać mięso i bakłażana. Posolić i popieprzyć. Dusić przez ok. 15 minut, jak bakłażan zmięknie, dodać pomidory i pastę z papryki. Całość dusić około 30 minut aż mięso zmięknie. Cukinie pokroić w kostkę, dodać do garnka, dusić jeszcze ok.15 min, tak by mięso rozpadało się w ustach a cukinia pozostała jędrna. Posiekać 2 ząbki czosnku i garść natki pietruszki, zetrzeć skórkę z jednej cytryny i wszystko wymieszać. Podawać z pęczakiem, posypane czosnkiem, pietruszką i skórką cytrynową Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 143 kcal. GULASZ Z BOBU ½ kg bobu mrożonego ¼ kg zielonego groszku ½ kg świeżych liści szpinaku 4 ząbki czosnku garść świeżych liści mięty sól i pieprz 150 g długo dojrzewającej szynki oliwa z oliwek Bób przełożyć na durszlak i sparzyć wrzątkiem. Obrać. Groszek wrzucić na wrzątek, najlepiej w durszlaku. Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać grubo przesiekany szpinak i podsmażyć 2 minuty. Dodać bób i groszek, przesmażyć kilka minut, posolić i solidnie popieprzyć. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę. Podawać z paseczkami uprażonej na patelni szynki i kromką razowego chleba. Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 157 kcal. GULASZ Z KRÓLIKA ½ kg mięsa z królika 4 gałązki rozmarynu 1 główka młodego czosnku 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 szklanka wina białego sól, pieprz olej rzepakowy Mięso pokroić w kostkę, zamarynować z 3 ząbkami posiekanego czosnku i 1 gałązką rozmarynu, ½ łyżeczki nasion kopru i szklanką wina. Trzymać w marynacie min.4h, a najlepiej całą noc. Odsączyć mięso z marynaty, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Do garnka do pieczenia wlać olej rzepakowy, przełożyć do niego mięso, podsmażyć aż mięso zmieni kolor. Posolić, pieprzyć. Włożyć obrane ząbki czosnku w całości , 3 gałązki rozmarynu i dolać marynatę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać z dzikim ryżem. Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 375 kcal.
daga.wsb