Raffaello
Składniki
•2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka
•3 żółtka
•2 łyżki mąki pszennej
•3 łyżki mąki ziemniaczanej
•1 cukier waniliowy
•1 pełna szklanka cukru kryształu
•30 dag masła
•25 dag kokosu
•4 paczki herbatników
•1 szklanka adwokata lub spirytusu do smaku
Etapy przygotowania
1.1 1/2 Szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 Szklanki mleka zadatować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.
2.Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.
3.Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatnikowa (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - maja być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.
aramita