PLACKI ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI
Składniki na 12 sztuk:
3 jajka
12 dag cukru
1 łyżka płynnego miodu (np. wielokwiatowego lub lipowego)
16 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml wody
olej do smażenia
1-2 łyżeczki masła
50 dag czereśni lub innych owoców sezonowych
40 dag gęstej kwaśnej śmietany
10 dag cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
skórka starta z pomarańczy lub cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Jajka wbij do miseczki. Wsyp cukier. Wlej miód i wodę. Ubij mikserem• na gładką masę. Bezpośrednio do ubijanej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj masło. Łyżką nabieraj niewielkie porcje ciasta. Wkładaj je na rozgrzany tłuszcz. Każdą porcję ciasta lekko spłaszcz formując owalne placuszki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki przekładaj na ogrzany półmisek. Do czasu podania trzymaj w cieple. Czereśnie opłucz, osącz na sitku. Przygotuj śmietankę do polania placków: kwaśną śmietanę utrzyj z cukrem waniliowymi i cukrem pudrem. Odłóż do dekoracji 1- 2 łyżki skórki startej z cytrusów. Pozostałą wymieszaj ze śmietaną. Tuż przed podaniem placki polej przygotowaną śmietanką. Udekoruj odłożoną wcześniej skórką startą z cytrusów. Oprósz odrobiną cynamonu. Podawaj z czereśniami lub innymi sezonowymi owocami
tatanka.com