CHŁODNIK SZCZAWIOWO-SZPINAKOWY
Składniki na 4 porcje:
1,5 l zsiadłego mleka lub gęstego naturalnego jogurtu
25 dag świeżego szpinaku
30 dag szczawiu
5 łyżek masła
1 pęczek szczypiorku
1/2 pęczka koperku
świeżo mielony biały pieprz
szczypta cukru
sól
Opłucz szczypiorek i koperek. Odłóż kilka źdźbeł szczypiorku i trochę koperku do dekoracji, pozostałe zioła posiekaj. Szczaw i szpinak przebierz, opłucz, osącz na sitku. Liście sparz wrzątkiem, starannie osącz, drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Na dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć liście szczawiu i szpinaku. Smaż kilka minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Odstaw do wystudzenia (masę możesz dodatkowo zmiksować na gładko - chłodnik będzie miał bardziej aksamitną konsystencję). Wymieszaj z posiekanymi ziołami. Zupełnie zimną masę szczawiowo-szpinakową wymieszaj z zsiadłym mlekiem (lub jogurtem). Przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Chłodnik wstaw do lodówki na godzinę. Odłożony wcześniej koperek i szczypiorek posiekaj. Zupę rozlej do kokilek. Udekoruj posiekanymi ziołami.
tatanka.com