CHŁODNIK SZCZAWIOWO-SZPINAKOWY.doc

(25 KB) Pobierz
CHŁODNIK SZCZAWIOWO-SZPINAKOWY

CHŁODNIK SZCZAWIOWO-SZPINAKOWY

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

1,5 l zsiadłego mleka lub gęstego naturalnego jogurtu

25 dag świeżego szpinaku

30 dag szczawiu

5 łyżek masła

1 pęczek szczypiorku

1/2 pęczka koperku

świeżo mielony biały pieprz

szczypta cukru

sól

 

              Opłucz szczypiorek i koperek. Odłóż kilka źdźbeł szczypiorku i trochę koperku do dekoracji, pozostałe zioła posiekaj. Szczaw i szpinak przebierz, opłucz, osącz na sitku. Liście sparz wrzątkiem, starannie osącz, drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Na dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć liście szczawiu i szpinaku. Smaż kilka minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Odstaw do wystudzenia (masę możesz dodatkowo zmiksować na gładko - chłodnik będzie miał bardziej aksamitną konsystencję). Wymieszaj z posiekanymi ziołami. Zupełnie zimną masę szczawiowo-szpinakową wymieszaj z zsiadłym mlekiem (lub jogurtem). Przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Chłodnik wstaw do lodówki na godzinę. Odłożony wcześniej koperek i szczypiorek posiekaj. Zupę rozlej do kokilek. Udekoruj posiekanymi ziołami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin