ZUPA Z MIĘSNYMI KLUSECZKAMI
20 dag wołowiny
3 dag szpiku wołowego
20 dag szpinaku
5 dag parmezanu
5 dag tartej bułki
1 łyżka masła
3 jajka
2 łyżki koncentratu rosołu mięsnego w proszku
sól
pieprz
Wołowinę zmielić dwa razy w maszynce. Szpinak oczyścić, umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odsączyć na sitku. Szpik wołowy i przygotowany szpinak posiekać. Zmielone mięso, szpinak, szpik, parmezan, tartą bułkę, miękkie masło i jajka przełożyć do dużej miski. Wszystko zagnieść rękami i wyrobić na jednolitą, gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować rosół. Masę mięsną nabierać łyżką i wkładać do gotującego się rosołu. Całość gotować jeszcze 5 minut. Zupę podawać na gorąco, posypaną natką pietruszki.
tatanka.com