ęłęóProjekt edukacyjny "Odżywiamy się zdrowo"
ADRESACI: uczniowie klas 1-3CEL GŁÓWNY: wzbogacanie wiedzy uczniów o zdrowiu człowieka i właściwym odżywianiuCELE SZCZEGÓŁOWE: - zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania- budzenie zainteresowania własnym zdrowiem- kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania- uświadomienie znaczenia witamin dla zdrowia człowieka- nabycie umiejętności korzystania z różnych źródeł informacji i sposobów ich wykorzystaniaMETODY PRACY: aktywizujące-metoda projektu, ćwiczenia przedmiotowe, ekspozycja, inscenizacjaFORMY PRACY: praca indywidualna, zespołowa, zbiorowaORGANIZACJA CZASU I PRZESTRZENI:Na realizację projektu przewidziane są trzy dni. Sformułowano tematy dnia, wokół których zorganizowane są działania uczniów. Projekt kończy sięprezentacją w świetlicy szkolnej, po której nastąpi obejrzenie wystawy: „Śniadanko dla Tadka Niejadka”.PRZEWIDYWANE REZULTATY:UCZEŃ:- zna nazwy polskich owoców i warzyw- wie, że musi jeść dużo owoców i warzyw- rozpoznaje owoce i warzywa- rozumie znaczenie witamin dla zdrowia- potrafi zrobić surówkę, sałatki, kanapki- potrafi wykonać plakat oraz kukiełki z warzyw i owoców- potrafi ułożyć hasła o zdrowiu- potrafi zebrać informacje z różnych źródeł Instrukcja do projektuI. Temat projektu:„Odżywiamy się zdrowo”II. Cele:-zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania-rozbudzenie poczucia odpowiedzialności za własne zdrowie-uświadomienie roli witamin dla zdrowia człowiekaIII. Zadania:1.Sporządzenie słownika tematycznego z hasłami: owoce, warzywa, witaminy, produkty zbożowe, produkty mleczne w formie miniencyklopedii2.Sporządzenie ilustrowanego elementarza z hasłami: zdrowa żywność, niezdrowa żywność3.Wykonanie plakatów na temat: Odżywiam się zdrowo (klasy I i III)4.Układanie haseł o zdrowym odżywianiu się (kl. I- przepisuje z tablicy, kl. II i III piszą z pamięci)5.Wykonanie kukiełek z owoców i warzyw- wystawa (klasy III)6.Wystawa pod nazwą: „Śniadanko dla Tadka Niejadka”IV. Harmonogram:Dzień IHasło dnia: „Co jemy, by zachować zdrowie?”Uczniowie klas I i II z nauczycielami szukają informacji z różnychźródeł na temat: „Co należy jeść, by być zdrowym?”. Tworząsłownik tematyczny (może być ilustrowany) z hasłami: owoce, warzywa,witaminy, produkty zbożowe, produkty mleczne. Uczniowie klas III gromadząźródła, organizują pracę nad tematem: zdrowie, choroba, zdrowe odżywianie,niezdrowe odżywianie. Tworzą karty pracy, z których powstanie „Elementarz zdrowia”.Dzień IIHasło dnia: „Chrońmy nasze zdrowie”Klasy I i II – zbiorowe układanie haseł dotyczących zdrowego odżywiania. Zapisanie na tablicy. Uczniowie klas I przepisują z tablicy, klasy II i III- piszą z pamięci. Praca w grupach – wykonanie o zdrowym odżywianiu. Wybór najciekawszych do prezentacji (klasy I i II). Klasy III- wykonują w grupach kukiełki zowoców i warzyw - wystawa prac w świetlicy.Dzień IIIHasło dnia: „Sporządzamy zdrowe potrawy”Klasy I-wykonują kanapkiKlasy II-wykonują surówkiKlasy III-wykonują sałatkę jarzynowąNastępnie przekazują próbki na wystawę.Na trzeciej lekcji wspólne spotkanie klas 1-3, nauczycieli i dyrekcji, pani pielęgniarki w celu prezentacji projektu:- ekspozycja plakatów z hasłem- wystawa najciekawszych encyklopedii i elementarzy zdrowia- wystawa kukiełek- inscenizacja w wykonaniu uczniów klasy IIb pod tytułem „Tropimy witaminy”Na zakończenie wszyscy uczniowie grupami oglądają wystawę:„Śniadanko dla Tadka Niejadka” przygotowaną przez uczniów kółka artystycznego.V. Źródła, z których można skorzystać:-Ludzie (kto?) –pielęgniarka szkolna-Instytucje – biblioteka-Inne – słowniki, encyklopedie, czasopisma, InternetVI. Terminy konsultacji z nauczycielem:klasa I – 13.11 i 14.11 (pon. i wt. godz. 10.00-11.00)klasa II – 13.11 i 14.11 (pon. i wt. godz. 11.00-12.00)klasa III – 13.11 i 14.11 (pon. i wt. godz. 12.00-13.00)VII. Termin prezentacji: 15.11.2006VIII. Sposób przedstawienia efektów pracy:-wystawa prac wykonanych przez uczniów-wystawa kukiełek-wystawa: „Śniadanko dla Tadka Niejadka”IX. Kryteria oceny projektu:-ustalanie kryteriów oceny uczniów za wykonane zadania przez wychowawców-ankieta skierowana do uczestników spotkania-autorefleksja uczniów w poszczególnych klasach po zakończeniu uroczystościInscenizacja pt.: „Tropimy witaminy”Uczniowie występujący ubrani są w bluzki w kolorach : żółtym, zielonym i czerwonym (kolory warzyw). Na głowach mają kolorowe opaski z owocami. Recytują wiersze o zdrowiu warzywach, owocach. Śpiewają piosenki np. „Zielony ogórek”, „Pijmy soki”.Wystawa pod nazwą „Śniadanko dla Tadka Niejadka”Stoły są udekorowane emblematami przedstawiającymi owoce i warzywa.Wystawa składa się z trzech części:W pierwszej części znajdują się ciekawe i śmieszne potrawy (wykonane przez rodziców).Są tu: samochodziki z sera, pociąg z ogórka o rzodkiewek, wąż z brzoskwiń w galaretce, grzybki z jajek, łódki z pomidorów i sera, zegar z warzyw, postacie z jaj i porów, jamniczki z parówek, groźne kanapki. W drugiej części znajdują się szklanki wyklejane i malowane przez dzieci wraz z ozdobnymi słomkami do napojów.W trzeciej części są wystawione ozdobnie składane serwetki na różne okazje. Nad stołami widnieją gazetki z przepisami na wykonane potrawy oraz informacjami na temat witamin i zdrowego odżywiania.
Szukaj publikacji
Jokebed