Pasztet cielęcy.doc

(25 KB) Pobierz

 



50 dag łopatki cielęcej,
15 dag wątróbki cielęcej,
10 dag słoniny,
1 kajzerka,
3 jajka,
1/4 szklanki śmietany 30%,
1 łyżka smalcu,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
biała część pora,
1/3 szklanki wytrawnego, białego wina,
2 łyżki masła,
2 łyżki tartej bułki,
sól, pieprz

Włoszczyznę obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn za wyjątkiem pora, który trzeba pokroić. Dodać wino i wymieszać.
Mięso opłukać, osączyć, pokroić w kostkę i włożyć do marynaty. Pozostawić w lodówce na całą dobę.
Następnie usmażyć na smalcu mięso, słoninę i czwartą część warzyw z marynaty. Po czym dusić całość pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski wątróbkę i dusić jeszcze 10 minut.
Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Mięso ze słoniną i warzywami oraz wątróbką zmielić trzykrotnie. Dodać bułkę, jajka, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką, wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię i piec przez 35 do 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Podawać na zimno z piklami i chrzanem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin