Ćwikła po staropolsku.doc

(24 KB) Pobierz

 



1,2 kg buraków,
8-10 dag chrzanu (jedna laska),
1 łyżkę sparzonego wrzątkiem kminku,
sól,
cukier,
sok z jednej cytryny,
1 szklanki surowego kwasu buraczanego,
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina,

Ćwikłę zrobić na dwa dni przed podaniem.
Buraki wyszorować szczoteczką i opłukać. Upiec w piekarniku lub ugotować, zalewając wrzącą wodą. Ochłodzić, obrać ze skórki i poszatkować na cieniutkie plasterki.
Chrzan umyć i obrać ze skórki, zamrozić. Zetrzeć na drobnej tarce. Dodać kminek, sól, cukier, sok z cytryny, surowy kwas buraczany i wino.
Ubić wszystko w kamiennym garnku lub słoju tak, żeby buraki były przykryte płynem na 2 palce. Zawiązać pergaminem i trzymać w chłodnym miejscu

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin