50 dag mąki5 dag drożdży5 dag cukruszklanka mleka5 dag masła skórka otarta z połowy cytryny2 jaja5 dag koryntek5 dag migdałówsól
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (pól szklanki). Dosypać łyżkę mąki, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić na małym ogniu. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto. Następnie dodać resztę cukru i mleka, szczyptę soli, skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać jednakową ilość krążków o średnicy 5 cm i krążków o średnicy 3 cm. Mniejsze krążki naciągnąć na długość jednego cm lekko rozchylić, a następnie połączyć większymi krążkami z kawałków ciasta uformować kuleczki i umieścić je w miejscach łapek. Rozkłócić drugie jajo i pędzelkiem posmarować zajączki. Zrobić im oczka i noski z rodzynków, a do łapek dokleić połówki migdałów. Zajączki położyć na natłuszczonej blasze i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Potem wstawić do gorącego piekarnika i piec około 15 minut.
christo.monte