Wielkanocna galareta.doc

(158 KB) Pobierz
Wielkanocna galareta

Wielkanocna galareta

 

Składniki:

- 5 kawałków białej kiełbasy

- marchewka

- 2 pory

- pietruszka

- kawałek selera

- strąk czerwonej papryki

- pęczek natki

Dodatki: po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 liście laurowe, łyżka sosu sojowego, łyżka żelatyny, cytryna, sól

 

Przygotowanie:

Białą kiełbasę gotować ok. 20 minut w niewielkiej ilości wody, ostudzić. Warzywa umyć i obrać, odciąć zielone części liści jednego pora i odłożyć je. Cytrynę sparzyć.

Warzywa zalać litrem wody, dodać ziarnisty pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, gotować godzinę na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlać sos sojowy, wywar przecedzić przez sito.

Strąk papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski. Do wywaru włożyć paski papryki i odłożone zielone liście pora, gotować 5 minut. Wyjąć. Pół szklanki wywaru schłodzić.

W szerokim naczyniu ułożyć kawałki kiełbasy zawinięte w liście pora, przełożyć paskami papryki, udekorować gałązkami natki i plasterkami cytryny, wstawić do lodówki do schłodzenia.

Żelatynę rozpuścić w schłodzonym wywarze. Resztę wywaru zagrzać, ewentualnie posolić do smaku, wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretką zalać kiełbasę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin