Peppar kakor - Pierniki Szwedzkie Sk�adniki: # 3 dl miodu # 4 dl cukru # 350 g mas�a lub margaryny # 3 dl �mietanki krem�wki # 1 1/2 kg m�ki # 1 1/2 �y�ki sto�owej imbiru # 1 1/2 �y�ki sto�owej cynamonu # 1 �y�ka sto�owa go�dzik�w # 1 �y�ka sto�owa proszku do pieczenia Spos�b przyrz�dzenia: Wymiesza� mas�o, mi�d, cukier i przyprawy. Ubi� �mietank� i powoli dodawa� do ciasta. Rozpu�ci� proszek do pieczenia w niewielkiej ilo�ci wody i doda� do ciasta. Dodawa� stopniowo m�k�, tak aby ciasto nabra�o sta�ej konsystencji. Ciasto zawin�� w foli� i od�o�y� do lod�wki. Nast�pnego dnia ciasto rozwa�kowa�, wyci�� dowolne kszta�ty i wsadzi� na blasze do gor�cego piekarnika. Piec w temperaturze 175�C przez 10 - 15 minut lub a� si� zarumieni�. Gotowe pierniczki mo�na udekorowa� lukrem. Z podanych sk�adnik�w uzyskamy ok. 500 ciasteczek.
Cez