Peppar kakor - Pierniki Szwedzkie.txt

(0 KB) Pobierz
 Peppar kakor - Pierniki Szwedzkie

Sk�adniki:
# 3 dl miodu
# 4 dl cukru
# 350 g mas�a lub margaryny
# 3 dl �mietanki krem�wki
# 1 1/2 kg m�ki
# 1 1/2 �y�ki sto�owej imbiru
# 1 1/2 �y�ki sto�owej cynamonu
# 1 �y�ka sto�owa go�dzik�w
# 1 �y�ka sto�owa proszku do pieczenia


Spos�b przyrz�dzenia:
Wymiesza� mas�o, mi�d, cukier i przyprawy. 
Ubi� �mietank� i powoli dodawa� do ciasta. 
Rozpu�ci� proszek do pieczenia w niewielkiej ilo�ci wody 
i doda� do ciasta. Dodawa� stopniowo m�k�, 
tak aby ciasto nabra�o sta�ej konsystencji. 
Ciasto zawin�� w foli� i od�o�y� do lod�wki. 
Nast�pnego dnia ciasto rozwa�kowa�, 
wyci�� dowolne kszta�ty i wsadzi� na blasze do gor�cego piekarnika. 
Piec w temperaturze 175�C przez 10 - 15 minut lub a� si� zarumieni�. 
Gotowe pierniczki mo�na udekorowa� lukrem. Z podanych sk�adnik�w uzyskamy 
ok. 500 ciasteczek.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin