szarpaniec.doc

(22 KB) Pobierz

Szarpaniec
==============================

Ciasto
--------
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szkl. maki pszennej
1/4 szkl. maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem na gesta puszysta masę ( tak żeby mozna było nia pisac )
Nst dodac przesiane mąki z proszkiem do piecz. -- delikatnie wymieszac i upiec w tortownicy o sred. 24 cm .

Masa-------
3 kubeczki śmietany 18% (600ml.w sumie)
3 galaretki owocowe
1 kg owoców , lub puszka brzoskwiń

uwaga
w zależności od tego jakich owoców uzyjemy , musimy dobrać kolor galaretki
do truskawek - 2 galaretki cytrynowe i jedna truskawkowa
do brzoskwiń - 2 galaretki cytrynowe i jedna pomarańczowa
do wiśni - 2 galaretki cytrynowe i jedna wiśniowa

Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1/2 l. goracej wody i odstawic do wystygniecia.
Gestniejąca galaretkę połaczyc ze śmietana i dokładnie zmiksowac mikserem aż do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowac owoce.
Trzecią galaretke przygotować według przepisu na opakowaniu.
Wystudzony biszkopt rozerwac rękami na 2 połowy .
Tortownice wyłozyć folią aluminiową i poszarpac na dno, spore kawałki po biszkoptu ( połówkę)
Na kawałkach cista gesto ułozyć połowę owoców i zalać to wszystko połową przygotowanej masy.
Przy pomocy widelca podważac cząstki ciasta , by masa objęła biszkopt i owoce.
Nast. poszarpać drugą częśc biszkoptu, ułozyc owoce i zalac reszta masy.
Na wierchu ułozyc owoce i zalac tęzejącą galaretką.
Ciasto wstawic do lodowki.
Ciasto pieknie wyglada z jasnymi i ciemnymi winogronami.Doskonale smakuje tez z wiśniami .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin