Pierniczki.doc

(1082 KB) Pobierz

Pierniczki

http://195.90.106.245/UserFiles/System/Mini/img_492813871542f.jpg_696x463.jpg

http://195.90.106.245/lay-gfx/skladniki.gif

50 g Kasi,
200 g miodu,
200 g cukru,
450 g mąki pszennej,
1 jajko,
40 g kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
przyprawa do pierników,
lukry do dekoracji

http://195.90.106.245/lay-gfx/czas.jpg

Czas
pieczenia: 10-15 min.

 

http://195.90.106.245/lay-gfx/jak_zrobic.gif

Miód, cukier i Kasię rozpuść na patelni z łyżką wody. Dodaj przyprawę do
pierników. Całość zagotuj, a następnie ostudź. Mąkę wymieszaj z kakao i
proszkiem do pieczenia, dodaj jajko i masę z patelni. Składniki zagnieć na
elastyczne ciasto, posyp mąką i zawiń w folię aluminiową. Odstaw do lodówki
na kilka dni. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, a następnie rozwałkuj
je na placek grubości 5 mm, w którym foremkami wycinaj pierniczki. Piecz je
10 - 15 minut w temperaturze 190 C. Ostudzone pierniczki dekoruj
podgrzanymi w kąpieli wodnej lukrami.

Ciasteczka kruche

http://195.90.106.245/UserFiles/System/Mini/img_4942d19381c99.jpg_696x463.jpg

http://195.90.106.245/lay-gfx/skladniki.gif

- 450g mąki
- 300 g Kasi
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Można też oczywiście użyć różnych dodatków np.:
- ulubiony zapach (waniliowy, cytrynowy, rumowy, mogdałowy)
- do ciasta można też dodać cynamon lub kakao
- no i bakalie np. rodzynki, posiekane orzechy czy migdały

http://195.90.106.245/lay-gfx/czas.jpg

Czas
pieczenia: Piec w 180 stopniach 10-12 min.

http://195.90.106.245/lay-gfx/jak_zrobic.gif

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia i Kasię. Kasię przesiekać nożem.
2. Do ciasta dodać według upodobań: cynamon, kakao, zapach midałowy, rumowy, waniliowy lub skórkę otartą z cytryny.
3. Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
4. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Można posmarować je rozkłuconym jajkiem i posypać cukrem.
5. Piec w 180 stopniach 10-12 min.

Ciasteczka można potem polukrować, posypać cukrem pudrem lub posmarować marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać po dwa

Kruche ciasteczka świąteczne

http://195.90.106.245/UserFiles/System/Mini/img_4932950927c8a.jpg_696x463.jpg

http://195.90.106.245/lay-gfx/skladniki.gif

-2,5 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-20 dag Kasi
-1 szklanka cukru
-1 duże jajko
-1 laska wanilii

Na lukier:
-20 dag cukru pudru
-1 białko

http://195.90.106.245/lay-gfx/czas.jpg

Czas
pieczenia: 10-15 minut w temp. 200°C

 

http://195.90.106.245/lay-gfx/jak_zrobic.gif

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Kasię i cukier ubijaj mikserem przez 3 minuty i połącz z sypkimi składnikami. Dodaj jajko i startą na tarce wanilię. Wyrób ciasto na gładką masę. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 5 cm lub rozwałkuj je na placek o grubości 5 mm. Uformowane ciasto zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 4 godziny. Powykrawaj ciasteczka. Piecz 10-15 minut w temp. 200°C. Po wystygnięciu udekoruj.

 

 

 

Makowiec

http://195.90.106.245/UserFiles/System/Mini/img_4936e8aa08754.jpg_696x463.jpg

http://195.90.106.245/lay-gfx/skladniki.gif

Ciasto: pół kilo mąki, 2 jajka, kostka Kasi, cukier, 6 dag drożdży, pół szklanki mleka, szczypta soli.

Nadzienie: pół kilo maku, garść mąki, ćwierć roztopionej Kasi, szklanka cukru, rodzynki, 2 jaja i olejek migdałowy

http://195.90.106.245/lay-gfx/czas.jpg

Czas
pieczenia: godzina 180*

 

http://195.90.106.245/lay-gfx/jak_zrobic.gif

Drożdże, mleko, pół łyżki cukru, 6 łyżek mąki wymieszać. Odtawić do wyrośnięcia. Mąkę z margaryną wymieszać dodać cukier, sól, jajka, i wszystko zagnieść, dodać drożdże i dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w gazę, i włożyć do zimnej wody (po 10 min powinno wypłynąć) Mak zalewamy wodą na noc, następnie go 2 razy mielimy, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Ciasto i mak dzielimy na 2 części, podsypujemy mąką wałkujemy dość cieńko, rozsmarowujemy nadzienie i rolujemy. Zawijamy w pergamin, a brzego lekko podwjamy, to samo z drugą porcją. Władamy obie na blachę, i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około godzinę. Smacznego!

 

 

 

 

Sernik w kakaowej pierzynce

http://195.90.106.245/UserFiles/System/Mini/img_49403c5d15889.jpg_696x463.jpg

http://195.90.106.245/lay-gfx/skladniki.gif

Składniki na ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 250 g Kasi
* 5 żółtek
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao

Składniki na masę serową:
* 250 g Kasi
* 300 g cukru
* 1 kg serka homogenizowanego (w Polsce normalny biały ser, w Niemczech serek homo niebieski)
* 6 jaj
* 2 budynie w proszku (śmietankowe lub waniliowe)
* otarta skórka z cytryny lub olejek cytrynowy
* ewentualnie rodzynki

http://195.90.106.245/lay-gfx/czas.jpg

Czas
pieczenia: Piec 60 minut w temp. 190 st. C.

http://195.90.106.245/lay-gfx/jak_zrobic.gif

Ze składników na ciasto wyrobić dokładnie wszystko razem i podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, druga część ciasta włożyć do zamrażalki.

Masa serowa: utrzeć dobrze dwa pierwsze składniki (Kasię i cukier), następnie dodać do tego całą resztę składników na masę serową i wymieszać na gładką masę.

Na ciasto wylać masę serową, na to utrzeć ciasto z zamrażarki na tarce o grubych oczkach.
 

pachnące pierniczki

http://195.90.106.245/UserFiles/System/Mini/img_49413a2f043b4.jpg_696x463.jpg

http://195.90.106.245/lay-gfx/skladniki.gif

1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostka Kasi
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
1 torebka przyprawy do pierników
lub osobno
imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, mielone goździki
(około pół szklanki)


ozdoby wg uznania - lukier, roztopiona czekolada, posypki, pisaki cukrowe, cukierki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe itp

http://195.90.106.245/lay-gfx/czas.jpg

Czas
pieczenia: 10-15 minut

http://195.90.106.245/lay-gfx/jak_zrobic.gif

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, margarynę i cukier na jednolitą masę Kiedy ostygnie dodajemy mieszając przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy Zagniatamy na jednolitą masę, ciasto powinno mieć konsystencje plasteliny. Miskę przykrywamy i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na około 4 tygodnie. Ciasto dojrzewa i nabiera niezwykłego smaku.

Przed świętami - około2-3 tygodnie zaczynamy pieczenie - wałkujemy ciasto na grubość około 8 mm i wycinamy fantazyjne wzory lub korzystamy z foremek. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy 10-15 minut do zrumienienia.

Studzimy i zabieramy się za dekorowanie.

Keks

http://195.90.106.245/UserFiles/System/Mini/img_47cbccecb1dca.jpg_696x463.jpg

http://195.90.106.245/lay-gfx/skladniki.gif

250 g Kasi
240 g mąki
200 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
5 jaj
100 g suszonych moreli
10 fig
100 g rodzynek
100 g suszonych wiśni

http://195.90.106.245/lay-gfx/czas.jpg

Czas
pieczenia: 40-60 min.

 

http://195.90.106.245/lay-gfx/jak_zrobic.gif

Kasie ukręć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku i cukier waniliowy. Do tej masy dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Bakalie obtocz w mące, żeby nie opadły na dno. Na koniec ciasto wymieszaj z ubitą pianą z białek i bakaliami. Piecz 40-60 min w podłużnej formie keksowej w piekarniku nagrzanym do 180st C.

 

 

 

 

 

 

 

Piernik

http://195.90.106.245/UserFiles/System/Mini/img_4850f5cb04c88.jpg_696x463.jpg

http://195.90.106.245/lay-gfx/skladniki.gif

125 g Kasi
200 g mąki
200 g cukru
125 ml mleka
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki powideł śliwkowych
Kasia i mąka do formy
1 mleczna polewa czekoladowa

http://195.90.106.245/lay-gfx/czas.jpg

Czas
pieczenia: ok. 40 min.

 

http://195.90.106.245/lay-gfx/jak_zrobic.gif

Cukier utrzyj mikserem z miękką Kasią, dodawaj po 1 jajku, następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wszystko wymieszaj mikserem, pod koniec dodaj mleko i powidła. Całość przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką foremki keksowej o długości około 25 cm i piecz w 180st.C. około 40 min. Ciasto wyjmij z formy i gdy przestygnie polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą.

 

 

 

 

 

pierniczki mięciutkie

 

http://195.90.106.245/lay-gfx/skladniki.gif

500 g mąki
200 g cukru
200 g Kasi
2 jajka i 1 żółtko
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej

lukier do dekoracji

http://195.90.106.245/lay-gfx/czas.jpg

Czas
pieczenia: 10-15

http://195.90.106.245/lay-gfx/jak_zrobic.gif

wszystkie składniki zagnieść na stolnicy na gładkie ciasto (ciasto zabrało troszkę więcej mąki). rozwałkować i wycinać pierniczki....

Zgłoś jeśli naruszono regulamin