Pierniczki
50 g Kasi, 200 g miodu, 200 g cukru, 450 g mąki pszennej, 1 jajko,40 g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, przyprawa do pierników, lukry do dekoracji
Czaspieczenia: 10-15 min.
Miód, cukier i Kasię rozpuść na patelni z łyżką wody. Dodaj przyprawę dopierników. Całość zagotuj, a następnie ostudź. Mąkę wymieszaj z kakao iproszkiem do pieczenia, dodaj jajko i masę z patelni. Składniki zagnieć naelastyczne ciasto, posyp mąką i zawiń w folię aluminiową. Odstaw do lodówkina kilka dni. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, a następnie rozwałkujje na placek grubości 5 mm, w którym foremkami wycinaj pierniczki. Piecz je10 - 15 minut w temperaturze 190 C. Ostudzone pierniczki dekorujpodgrzanymi w kąpieli wodnej lukrami.
Ciasteczka kruche
- 450g mąki- 300 g Kasi- 1 jajko- 150 g cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMożna też oczywiście użyć różnych dodatków np.:- ulubiony zapach (waniliowy, cytrynowy, rumowy, mogdałowy)- do ciasta można też dodać cynamon lub kakao- no i bakalie np. rodzynki, posiekane orzechy czy migdały
Czaspieczenia: Piec w 180 stopniach 10-12 min.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia i Kasię. Kasię przesiekać nożem.2. Do ciasta dodać według upodobań: cynamon, kakao, zapach midałowy, rumowy, waniliowy lub skórkę otartą z cytryny.3. Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.4. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Można posmarować je rozkłuconym jajkiem i posypać cukrem.5. Piec w 180 stopniach 10-12 min.Ciasteczka można potem polukrować, posypać cukrem pudrem lub posmarować marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać po dwa
Kruche ciasteczka świąteczne
-2,5 szklanki mąki-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki soli-20 dag Kasi-1 szklanka cukru-1 duże jajko-1 laska waniliiNa lukier: -20 dag cukru pudru-1 białko
Czaspieczenia: 10-15 minut w temp. 200°C
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Kasię i cukier ubijaj mikserem przez 3 minuty i połącz z sypkimi składnikami. Dodaj jajko i startą na tarce wanilię. Wyrób ciasto na gładką masę. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 5 cm lub rozwałkuj je na placek o grubości 5 mm. Uformowane ciasto zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 4 godziny. Powykrawaj ciasteczka. Piecz 10-15 minut w temp. 200°C. Po wystygnięciu udekoruj.
Makowiec
Ciasto: pół kilo mąki, 2 jajka, kostka Kasi, cukier, 6 dag drożdży, pół szklanki mleka, szczypta soli.Nadzienie: pół kilo maku, garść mąki, ćwierć roztopionej Kasi, szklanka cukru, rodzynki, 2 jaja i olejek migdałowy
Czaspieczenia: godzina 180*
Drożdże, mleko, pół łyżki cukru, 6 łyżek mąki wymieszać. Odtawić do wyrośnięcia. Mąkę z margaryną wymieszać dodać cukier, sól, jajka, i wszystko zagnieść, dodać drożdże i dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w gazę, i włożyć do zimnej wody (po 10 min powinno wypłynąć) Mak zalewamy wodą na noc, następnie go 2 razy mielimy, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Ciasto i mak dzielimy na 2 części, podsypujemy mąką wałkujemy dość cieńko, rozsmarowujemy nadzienie i rolujemy. Zawijamy w pergamin, a brzego lekko podwjamy, to samo z drugą porcją. Władamy obie na blachę, i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około godzinę. Smacznego!
Sernik w kakaowej pierzynce
Składniki na ciasto:* 3 szklanki mąki* 1/2 szklanki cukru* 250 g Kasi* 5 żółtek* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 łyżki kakaoSkładniki na masę serową:* 250 g Kasi* 300 g cukru* 1 kg serka homogenizowanego (w Polsce normalny biały ser, w Niemczech serek homo niebieski)* 6 jaj* 2 budynie w proszku (śmietankowe lub waniliowe)* otarta skórka z cytryny lub olejek cytrynowy* ewentualnie rodzynki
Czaspieczenia: Piec 60 minut w temp. 190 st. C.
Ze składników na ciasto wyrobić dokładnie wszystko razem i podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, druga część ciasta włożyć do zamrażalki.Masa serowa: utrzeć dobrze dwa pierwsze składniki (Kasię i cukier), następnie dodać do tego całą resztę składników na masę serową i wymieszać na gładką masę.Na ciasto wylać masę serową, na to utrzeć ciasto z zamrażarki na tarce o grubych oczkach.
pachnące pierniczki
1 kg mąki1/2 litra miodu2 szklanki cukru1 kostka Kasi1/2 szklanki mleka3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej3 jajkaszczypta soli1 torebka przyprawy do piernikówlub osobno imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, mielone goździki (około pół szklanki)ozdoby wg uznania - lukier, roztopiona czekolada, posypki, pisaki cukrowe, cukierki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe itp
Czaspieczenia: 10-15 minut
W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, margarynę i cukier na jednolitą masę Kiedy ostygnie dodajemy mieszając przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy Zagniatamy na jednolitą masę, ciasto powinno mieć konsystencje plasteliny. Miskę przykrywamy i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na około 4 tygodnie. Ciasto dojrzewa i nabiera niezwykłego smaku.Przed świętami - około2-3 tygodnie zaczynamy pieczenie - wałkujemy ciasto na grubość około 8 mm i wycinamy fantazyjne wzory lub korzystamy z foremek. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy 10-15 minut do zrumienienia. Studzimy i zabieramy się za dekorowanie.
Keks
250 g Kasi240 g mąki 200 g cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy5 jaj100 g suszonych moreli10 fig100 g rodzynek100 g suszonych wiśni
Czaspieczenia: 40-60 min.
Kasie ukręć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku i cukier waniliowy. Do tej masy dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Bakalie obtocz w mące, żeby nie opadły na dno. Na koniec ciasto wymieszaj z ubitą pianą z białek i bakaliami. Piecz 40-60 min w podłużnej formie keksowej w piekarniku nagrzanym do 180st C.
Piernik
125 g Kasi 200 g mąki 200 g cukru 125 ml mleka 2 jajka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki przyprawy do piernika3 łyżki powideł śliwkowychKasia i mąka do formy1 mleczna polewa czekoladowa
Czaspieczenia: ok. 40 min.
Cukier utrzyj mikserem z miękką Kasią, dodawaj po 1 jajku, następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wszystko wymieszaj mikserem, pod koniec dodaj mleko i powidła. Całość przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką foremki keksowej o długości około 25 cm i piecz w 180st.C. około 40 min. Ciasto wyjmij z formy i gdy przestygnie polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą.
pierniczki mięciutkie
500 g mąki200 g cukru200 g Kasi2 jajka i 1 żółtko2 łyżki miodu2 łyżki mleka2 łyżeczki sody oczyszczonejlukier do dekoracji
Czaspieczenia: 10-15
wszystkie składniki zagnieść na stolnicy na gładkie ciasto (ciasto zabrało troszkę więcej mąki). rozwałkować i wycinać pierniczki....
Asica18