TRADYCYJNE KLUSKI
SKŁADNIKI :
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 łyżeczka soli
Ok. ½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki smalcu
100 g wędzonego boczku
1 peczek koperku
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki umyc , obrać ,a następnie ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić . Kiedy wystygną , dokładnie przecisnąć je przez praskę . Przygotować stolnicę , posypać na nią odrobinę mąki i wyłożyć ziemniaki . Do ziemniaków wbić jajka i dodać 1 łyżeczkę soli . Wyrabiać ciasto i dosypywać stopniowo make ziemniaczaną w takiej ilości , aby ciasto miało stałą konsystencję . Następnie formować kulki średniej wielkosci , zrobić w nich palcem delikatne wgłębienie . Kluski wrzucać do garnka z wrzącą wodą i gotować ok. 10 minut do momentu , kiedy wypłyną na wierzch . Koperek , umyc , posiekać . Wędzony boczek pokroić na kawałki , a następnie podsmażyć na dobrze rozgrzanym smalcu . Gotowe kluski podawać oprószone boczkiem i drobno posiekanym koperkiem .
daroroda