TRADYCYJNE KLUSKI.docx

(10 KB) Pobierz

TRADYCYJNE KLUSKI

SKŁADNIKI :

1 kg ziemniaków

2 jajka

1 łyżeczka soli

Ok. ½ szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki smalcu

100 g wędzonego boczku

1 peczek koperku

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki umyc , obrać ,a następnie ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić . Kiedy wystygną , dokładnie przecisnąć je przez praskę . Przygotować stolnicę , posypać na nią odrobinę mąki i wyłożyć ziemniaki . Do ziemniaków wbić jajka i dodać 1 łyżeczkę soli . Wyrabiać ciasto i dosypywać stopniowo make ziemniaczaną w takiej ilości , aby ciasto miało stałą konsystencję . Następnie formować  kulki średniej wielkosci , zrobić w nich palcem delikatne wgłębienie . Kluski wrzucać do garnka z wrzącą wodą i gotować ok. 10 minut do momentu , kiedy wypłyną na wierzch . Koperek , umyc , posiekać . Wędzony boczek pokroić na kawałki , a następnie podsmażyć na dobrze rozgrzanym smalcu . Gotowe kluski podawać oprószone boczkiem i drobno posiekanym koperkiem .

Zgłoś jeśli naruszono regulamin