5 lekkich przepisów na płaski brzuch
1. Ciecierzyca Tagine
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 45 minutIlość porcji: 4 Składniki:1 i ½ łyżki oliwy z oliwek 1 czerwona cebula pokrojona w grube paski½ łyżeczki soli, a także dodatkowe do smaku2 średnie marchewki, pokrojone u długie, cienkie paski wzdłuż, pokroić w plasterki
1 i ½ (150 g) szklanki pokrojonej w kostkę dyni 2 posiekane ząbki czosnku3 łyżeczki świeżego imbiru2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka kminku 1 cała laska cynamonu ¼ łyżeczka kurkumy4 posiekane pomidory1 średnia cukinia, pokrojona w ćwiartki, a następnie w plastry 5 suszonych moreli w plasterkach ¾ szklanki wody1 puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej (może być również gotowana)świeżo wyciskany sok z ½ cytryny,1 szklanka kaszy kuskus przygotowanej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu4 łyżeczki migdałów w plasterkachSposób przyrządzenia:1. W garnku, na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie dodaj cebulę i sól.
2. Po zeszkleniu cebuli dodaj marchewkę i ¼ szklanki wody. Duś pod przykryciem na małych ogniu przez ok. 5 minut.3. Dodaj dynię, czosnek, imbir i ¼ szklanki wody. Zwiększ temperaturę gotowania do średniej. Duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut.4. Dodaj miód, kminek, laskę cynamonu i kurkumę. Duś i mieszaj przez około 1 minutę.
5. Dodaj pomidory, cukinię i morele. Dobrze wymieszaj i wlej ¼ szklanki wody.
6. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i duś mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut.
7. Dodaj ciecierzycę i sok z cytryny. Podnieś ogień i gotuj bez przykrycia, aż ciecierzyca będzie ciepła. 8. Dopraw do smaku solą i cytryną. Udekoruj danie migdałami.
9. Podawaj na kaszy kuskus. Wartość odżywcza porcji: 350 kalorii, 11g białka, 64g węglowodanów, tłuszczu 8g (1 g nasyconych), 12g błonnika
2. Ryż z krewetkami i awokado
Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 10 minutIlość porcji: 4 porcjeSkładniki:25 oczyszczonych, średnio wielkości krewetek 2 łyżeczki oleju sezamowego1 i ½ łyżeczki mioduszczypta pieprzu cayenne2 jajka, lekko roztrzepane (opcjonalnie)1 łyżka jasnego sosu sojowego1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu1 i 1/2 szklanki brązowego ryżu ugotowanego według wskazówek na opakowaniu1 dojrzałe awokado pokrojone w plasterkiSposób przygotowania:1. Rozgrzej grill (patelnie grillową lub zwykłą patelnię) z 2 łyżeczkami oleju sezamowego, 1 łyżeczką miodu i pieprzem cayenne.
2. Dodaj krewetki i smaż je 2 minuty po każdej stronie.
3. Wbij jajka. Smaż spokojnie około 2 minut. Przewróć na druga stronę i smaż jeszcze 1 minutę. Pokrój jajka na drobne paski.4. W małej misce zrób dresing: wymieszaj sos sojowy i ocet ryżowy, 1/2 łyżeczkę miodu, sezam.
5. Serwuj ryż z jajkami, krewetkami i awokado oraz dressingiem. Wartość odżywcza porcji: 483 kalorii, 30g białka, 56g węglowodanów, 16g tłuszczu (2,8 g nasyconych), 6g błonnika
3. Penne z brokułami i ricottą
Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 15 minutIlość porcji: 6 Składniki:½ łyżeczka soli
½ łyżeczka pieprzu1 średnia brokuł podzielona na pojedyncze różyczki335 g makaronu penne1 łyżka oliwy z oliwek½ średnia czerwona cebula, drobno posiekana2 łyżki koncentratu pomidorowego rozcieńczonego w 1/3 szklanki wody¼ szklanki chudego sera ricotta 2 łyżki startego parmezanu
Sposób przyrządzenia:1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj brokuły i gotuj przez 10 minuty. Następnie odcedź brokuł, a po jej ostygnięciu posiekaj go na drobniejsze kawałki.2. Gotuj penne w tej samej wodzie ok. 10 minut.
3. W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek i pieprz. Smaż do momentu zeszklenia się cebuli.
4. Dodaj posiekaną brokuł i koncentrat pomidorowy. Duś mieszając od czasu przez około 1 minutę.4. Dodaj makaron. Wymieszaj składniki. Jeśli wydaje ci się że danie jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody.
6. Dodaj ricottę i parmezanem. Wyłącz ogień i wymieszaj wszystkie składniki. Wartość odżywcza porcji: 330 kalorii, 15g białka, 44g węglowodanów, tłuszczu 6g (1,1 g nasyconych), 2g błonnika
4. Łosoś z makaronem orzo w sosie jogurtowo-ogórkowy
Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 10 minutIlość: 4 porcjeSkładniki:2 łyżeczki oliwy z oliwek½ łyżeczki zmielonego kminku½ łyżeczki cukru½ łyżeczki pieprzu½ łyżeczki soli4 filety z łososia (około 120 g każdy)½ szklanki jogurtu 1 duży ogórek, obrany i starty 1 szalotka drobno posiekana3 łyżki posiekanej pietruszki1 łyżeczka soku z cytryny240 g makaronu orzo przygotowanego według wskazówek na opakowaniuSposób przyrządzenia:1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, kminek, cukier, pieprz i ½ łyżeczki soli. W tak przygotowanej marynacie odstaw łososia na ok. 40 minut do lodówki.2. Rozgrzej grill. Jogurt wymieszaj z ogórkiem, szlaotką, natką pietruszki, sokiem z cytryny i szczyptą. soli. 3. Smaż łososia na grillu przez około 7-10 minut.
4. Układaj filety na orzo.
5. Na końcu polej łososia sosem jogurtowym.Wartość odżywcza porcji: 487 kalorii, 34g białka, 45g węglowodanów, 19g tłuszczu (3,8 g nasyconych), 10g błonnika
5. Cytrynowy kurczak z orzechami
Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 20 minutIlość porcji: 4 Składniki:2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich¼ łyżeczki drobno startej skórki z cytryny2 średnie piersi z kurczaka, przekrojone w poprzek na 4 kawałki i lekko ubite
2 łyżeczki mąki½ łyżeczki soli½ łyżeczki pieprzu1 łyżka oleju rzepakowego3 łyżki pokrojonej w kostkę szalotki ¼ szklanki bulionu z kurczaka 1 łyżka soku z cytryny,
1 cytryna pokrojona w kliny1 i ½ szklanki brązowego ryżuSposób przyrządzenia:
1. Ugotuj ryż według wskazań na opakowaniu.1. W małej misce wymieszaj pietruszkę, orzechy włoskie i skórkę z cytryny. Oprósz kurczaka mąką i przypraw solą oraz pieprzem.2. Rozgrzej dużą patelnię (lub 2 mniejsze) na średnim ogniu z łyżką oleju.
3. Dodaj szalotki i smaż aż około 1 minutę.
4. Przesuń cebulę na bok patelni i dodaj mięso. Smaż je ok. 2 minuty z każdej strony. 5. Wlej rosół i sok z cytryny na patelnię. Duś mięso na małym ogniu okołó 3 do 4 minut.6. Przenieś kurczaka na talerz pozostawiając wywar i szalotkę na patelni.
7. Doprowadź ciecz do wrzenia i mieszaj aż zgęstnieje (około 1 minutę).
8. Do wywaru dodaj sos i wymieszaj.
9. Polej mięso sosem i przyozdób klinami cytryny.
Wartość odżywcza porcji: 293 kalorii, 36g białka, 19g węglowodanów, 8g tłuszczu (1,3 g nasyconych), 2g błonnika
http://www.kalorynka.pl/porady/225/5-lekkich-przepisow-na-plaski-brzuch/pokaz.aspx
betty11