Kompot z truskawek
ü 1 kg truskawek
ü 200 g cukru
ü 600 ml wody
Z truskawek usuń szypułki, potem owoce umyj i osącz. Zagotuj wodę z cukrem i wrzuć do wrzącej wody truskawki. Gotuj 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gorący kompot przelej do wyparzonych słoików; owoce powinny być przykryte zalewą. Słoiki lekko zakręć i pasteryzuj 25 minut w temperaturze 85°C. Słoiki wyjmij i mocno zakręć.
Kompot z brzoskwiń
ü 1 kg brzoskwiń
ü 2 płaskie łyżki cukru
ü 0,5 l wody
Dojrzałe owoce brzoskwiń umyj, zanurz we wrzątku, obierz ze skórki. Następnie przekrój na pół i wyjmij pestki. Tak przygotowane brzoskwinie włóż do słoików i zalej gorącym syropem przygotowanym z wody i cukru. Pasteryzuj 20-25 minut.
Kompot z mirabelek
ü 2 kg owoców,
ü 50 dag cukru
Zdrowe, dojrzałe mirabelki umyć, osuszyć i włożyć do słoika. Przygotować syrop z cukru i 6 szklanek wody. Owoce zalać syropem, słoiki zamknąć i pasteryzować.
Inny wariant:
ü 2 kg mirabelek,
ü 50 dag cukru,
ü 1/2 l białego wina,
ü laska cynamonu,
ü 1/2 cytryny
Mirabelki umyć, osuszyć, naciąć z jednej strony i wypestkować. Zagotować wodę z cukrem, wlać białe wino, włożyć laskę cynamonu i cienko okrojoną skórkę z cytryny. Gotować tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodać mirabelki i jeszcze raz zagotować. Gorący kompot wlewać do słoików, zamykać i pasteryzować.
renialen