Kompot.rtf

(53 KB) Pobierz
Kompot z truskawek

Kompot z truskawek

 

 

ü      1 kg truskawek

ü      200 g cukru

ü      600 ml wody

 

Z truskawek usuń szypki, potem owoce umyj i osącz. Zagotuj wodę z cukrem i wrzuć do wrzącej wody truskawki. Gotuj 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gorący kompot przelej do wyparzonych słoików; owoce powinny być przykryte zalewą. Słoiki lekko zakręć i pasteryzuj 25 minut w temperaturze 85°C. Słoiki wyjmij i mocno zakręć.

 

 

Kompot z brzoskwiń

 

 

ü      1 kg brzoskwiń

ü      2 płaskie łki cukru

ü      0,5 l wody

 

Dojrzałe owoce brzoskwiń umyj, zanurz we wrzątku, obierz ze skórki. Następnie przekrój na pół i wyjmij pestki. Tak przygotowane brzoskwinie włóż do słoików i zalej gorącym syropem przygotowanym z wody i cukru. Pasteryzuj 20-25 minut.

 

 

Kompot z mirabelek

 

ü      2 kg owoców,

ü      50 dag cukru

 

Zdrowe, dojrzałe mirabelki umyć, osuszyć i wł do słoika. Przygotować syrop z cukru i 6 szklanek wody. Owoce zalać syropem, oiki zamknąć i pasteryzować.
 

Inny wariant:

ü      2 kg mirabelek,

ü      50 dag cukru,

ü      1/2 l białego wina,

ü      laska cynamonu,

ü      1/2 cytryny

 

Mirabelki umyć, osuszyć, naciąć z jednej strony i wypestkować. Zagotować wodę z cukrem, wlać białe wino, wł laskę cynamonu i cienko okrojoną skórkę z cytryny. Gotować tak długo, aż cukier się rozpuści. Dod mirabelki i jeszcze raz zagotować. Gorący kompot wlewać do słoików, zamykać i pasteryzować.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin