przepisy cz. 9.doc

(1122 KB) Pobierz

Masa marshmallows do dekoracji tortów

 

Masa marshmallows jest świetna do dekoracji tortów. Jeśli mam ją porównywać z lukrem plastycznym to jest chyba mniej słodka (!), pachnie marshmallows, jest troszkę bardziej elastyczna (minimalnie trudniej się ją wałkuje), ale jest równie prosta, a może i prostsza do zrobienia niż lukier. Poniżej prezentuję Wam przepis na masę do ozdoby tortu średniej wielkości, ok 25-26 cm, a sama o masie czytałam między innymi na forum gazety ;-)

 

Czas: ok. 30 minut         Ilość porcji: na tort wielkości 25-26 cm

 

Składniki

270 g pianek marshmallows

ok. 3-4 łyżek wody

ok. 600 g cukru pudru (stopniowo!)

 

Przygotowanie masy z pianek

Krok 1.

Pianki marshmallow trzeba rozpuścić. Są dwa sposoby.

1. w kąpieli wodnej (polecam, chociaż dłuższy). Do garnka nalewam gorącej wody, wstawiam rondelek z piankami (tak by woda się do niego nie nalała) + kilka łyżek ciepłej wody jak w przepisie i mieszam co jakiś czas aż się rozpuszczą.

2. Po prostu w rondelku na małym ogniu (uwaga! musi być ganek z podwójnym dnem i trzeba pilnować by się nie przypaliły). Pianki wrzucam do garnka + woda jak w przepisie i na niewielkim ogniu podgrzewam. Mieszam by nie przypaliły się. Jeśli gdzieś się lekko przypalą to nie wmieszajcie tego w resztę masy tylko niech sobie na dnie będzie :)

Przygotowanie masy z pianek

Krok 2.

Tak wyglądają rozpuszczone pianki :) W przepisie podałam ilość łyżek wody, możecie dać odrobinę więcej jeśli masa jest bardzo gęsta.

Przygotowanie masy z pianek

Krok 3.

Do miski wsypuję troszkę cukru pudru, mieszam. A potem przekładam na balt i zagniatam dodając cukier puder stopniowo (!).

Przygotowanie masy z pianek

Krok 4.

Cukier puder trzeba dodawać stopniowo by masa nie była zbyt twarda. Powinna być leciutko lepka, ale nie klejąca.

Masę można barwić barwnikami spożywczymi.

W danej chwili nieużywana masę polecam trzymać w folii przezroczystej by nie obeschła.

Masę wystarczy rozwałkować i dekorować tort wedle uznania :)

 

 

 

 

 

 

 


Biszkopt
Biszkopt      Czas: ok. 45 minut      Ilość porcji: forma 23 cm, okrągła

 

Składniki

4 jajka

1/2 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanka mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta biszkoptowego

Krok 1.

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę.

Przygotowanie ciasta biszkoptowego

Krok 2.

Do piany dorzucam wszystkie składniki i delikatnie miksuję lub mieszam.

Przygotowanie ciasta biszkoptowego

Krok 3.

Przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut.

Posypuję cukrem pudrem, gotowe, smacznego :)

 


Chleb bananowy
Chleb bananowy

 

Czas: ok. 15 minut + pieczenie ponad 1 godzinę
Ilość porcji: niewielka keksówka 20 x 12

 

Składniki


125 ml śmietany ok. 12%

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g masła roztopionego

120 g cukru

1 jajko

130 g mąki

1/2 łyżeczki cynamonu

1 banan

25 g migdałów

25 g cukru brązowego


Chleb bananowy przygotowanie

Krok 1.

Śmietanę, proszek do pieczenia, roztopione masło, cukier, mąkę, jajko i cynamon mieszam w misce.

Chleb bananowy przygotowanie

Krok 2.

Dodaję do tego “rozdeptane” widelcem banany. Mieszam.

Chleb bananowy przygotowanie

Krok 3.

Wlewam do keksowej niewielkiej foremki. Posypuję na wierzchu posiekanymi migdałami zmieszanymi z cukrem brązowym. Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 1 godzinę (a nawet i 1 h 10 min.), aż do suchego patyczka.

Kroję po wystudzeniu, smacznego :)

 

Rolada truskawkowa

 

Czas: ok. 40 minut + chłodzenie w lodówce     Ilość porcji: rolada ok. 12 kawałków, zwinięta odwrotnie ok. 18 kawałków

 


Rolada truskawkowa
Składniki


biszkopt na roladę:

·                      3 jajka

·                      szklanka cukru

·                      szklanka mąki (nawet niepełna)

·                      1/3 szklanki wody

·                      łyżeczka proszku do pieczenia

mus truskawkowy, czyli krem:

·                      1,5 szklanki truskawek

·                      250 g serka mascarpone

·                      4-5 łyżeczek żelatyny

·                      ok. 1/4 szklanki wrzątku

·                      2 łyżki cukru pudru


 

Rolada truskawkowa krok po kroku

Krok 1.

Białka oddzielam od żółtek, do białek dodaje cukier i ubijam na sztywną pianę.

Rolada truskawkowa przygotowanie

Krok 2.

Do ubitych białek dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszam.

Rolada truskawkowa przygotowanie

Krok 3.

Przekładam do dużej prostokątnej formy (ok 40 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę 17 minut.

Rolada truskawkowa przygotowanie

Krok 4.

Jeszcze gorący przekładam na ściereczkę posypaną pudrem i roluje delikatnie.

Rolada truskawkowa przygotowanie

Krok 5.

W czasie, gdy rolada stygnie ja robię mus truskawkowy.

Truskawki miksuję z cukrem pudrem, dodaję serek mascarpone a potem rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Odstawiam by lekko stężała.

Rolada truskawkowa przygotowanie

Krok 6.

Napełniam roladę musem (jest dość płynny, ale jeśli lekko stężeje to łatwiej ją nakładać). Napełniam a całość owijam w folię przezroczystą aby nic nie wyciekło.

Rolada truskawkowa przygotowanie

Krok 7.

Wstawiam do lodówki, aby stężało, na jakieś ok. 3  godziny. Potem kroję i podaję :) smacznego!

 


Sernik na zimno
Sernik na zimno

 

Pyszniutki sernik na zimno, idealny na lato. Bajecznie prosty przepis, który bez problemu zrobi każdy. Delikatny w smaku, lekki w konsystencji.

 

Czas: 10 minut + chłodzenie w lodówce      

Ilość porcji: składniki na foremkę ok. 21 cm

 

Składniki


600 g serka waniliowego

200 g twarogu tłustego

1/4 szklanki wrzątku

6 łyżeczek żelatyny

2-3 łyżki cukru pudru

truskawki i czekolada do przybrania


 

 

Przepis ze zdjęciem na sernik na zimno

Krok 1.

Żelatynę rozpuszczam w 1/4 (ewentualnie 1/3) szklanki gorącej wody.

Przepis ze zdjęciem na sernik na zimno

Krok 2.

Do miski wrzucam serek homogenizowany, twaróg i cukier puder.

Przepis ze zdjęciem na sernik na zimno

Krok 3.

Miksuję blenderem na gładka masę. Dolewam w międzyczasie rozrobioną żelatynę, mieszam jeszcze chwilkę.

Przepis ze zdjęciem na sernik na zimno

Krok 4.

Przelewam do foremki, wstawiam do lodówki na jakieś 2-3 godziny, aż stężeje. Ja zazwyczaj robię wieczorem i zostawiam na noc :)

Przepis ze zdjęciem na sernik na zimno

Krok 5.

Sernik wyjmuję z foremki -- delikatnie nożem przejeżdżam wokół by potem łatwo otworzyć foremkę. Przekładam na paterę, dekoruję kawałkami truskawek i wiórkami czekolady. Smacznego :)

 

 

 

 

 


Makaron z brokułami
Makaron z brokułami w sosie serowym    Czas: ok 25 min     Ilość : dla 2/3 os

 

Jedno z tych dań, które można spokojnie zrobić dla rodziny pół-wegetariańskiej. Po prostu do niektórych porcji nie dokładajcie kurczaka. A że kurczaka dokłada się w zasadzie na samym końcu, to nie jest to w ogóle kłopotliwe. Zresztą czasem robię wersję bez mięsa, stąd wiem, że w obydwu wariantach smakuje pysznie.

 

Składniki


brokuł

250 g śmietany 18%

2 łyżki masła

40 g sera parmino (parmezan, ewentualnie może być grana padano)

1 pierś kurczaka (podwójna)

sól i pieprz

1/2 paczki farfalle (makaron kokardki)

ok. 2 łyżki oleju (do smażenia kurczaka)


 

Jak zrobić makaron z brokułami

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin