Masa marshmallows jest świetna do dekoracji tortów. Jeśli mam ją porównywać z lukrem plastycznym to jest chyba mniej słodka (!), pachnie marshmallows, jest troszkę bardziej elastyczna (minimalnie trudniej się ją wałkuje), ale jest równie prosta, a może i prostsza do zrobienia niż lukier. Poniżej prezentuję Wam przepis na masę do ozdoby tortu średniej wielkości, ok 25-26 cm, a sama o masie czytałam między innymi na forum gazety ;-)
Czas: ok. 30 minut Ilość porcji: na tort wielkości 25-26 cm
270 g pianek marshmallows
ok. 3-4 łyżek wody
ok. 600 g cukru pudru (stopniowo!)
Pianki marshmallow trzeba rozpuścić. Są dwa sposoby.
1. w kąpieli wodnej (polecam, chociaż dłuższy). Do garnka nalewam gorącej wody, wstawiam rondelek z piankami (tak by woda się do niego nie nalała) + kilka łyżek ciepłej wody jak w przepisie i mieszam co jakiś czas aż się rozpuszczą.
2. Po prostu w rondelku na małym ogniu (uwaga! musi być ganek z podwójnym dnem i trzeba pilnować by się nie przypaliły). Pianki wrzucam do garnka + woda jak w przepisie i na niewielkim ogniu podgrzewam. Mieszam by nie przypaliły się. Jeśli gdzieś się lekko przypalą to nie wmieszajcie tego w resztę masy tylko niech sobie na dnie będzie :)
Tak wyglądają rozpuszczone pianki :) W przepisie podałam ilość łyżek wody, możecie dać odrobinę więcej jeśli masa jest bardzo gęsta.
Do miski wsypuję troszkę cukru pudru, mieszam. A potem przekładam na balt i zagniatam dodając cukier puder stopniowo (!).
Cukier puder trzeba dodawać stopniowo by masa nie była zbyt twarda. Powinna być leciutko lepka, ale nie klejąca.
Masę można barwić barwnikami spożywczymi.
W danej chwili nieużywana masę polecam trzymać w folii przezroczystej by nie obeschła.
Masę wystarczy rozwałkować i dekorować tort wedle uznania :)
4 jajka
1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Do piany dorzucam wszystkie składniki i delikatnie miksuję lub mieszam.
Przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut.
Posypuję cukrem pudrem, gotowe, smacznego :)
Czas: ok. 15 minut + pieczenie ponad 1 godzinęIlość porcji: niewielka keksówka 20 x 12
125 ml śmietany ok. 12%
50 g masła roztopionego
120 g cukru
1 jajko
130 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1 banan
25 g migdałów
25 g cukru brązowego
Śmietanę, proszek do pieczenia, roztopione masło, cukier, mąkę, jajko i cynamon mieszam w misce.
Dodaję do tego “rozdeptane” widelcem banany. Mieszam.
Wlewam do keksowej niewielkiej foremki. Posypuję na wierzchu posiekanymi migdałami zmieszanymi z cukrem brązowym. Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 1 godzinę (a nawet i 1 h 10 min.), aż do suchego patyczka.
Kroję po wystudzeniu, smacznego :)
Czas: ok. 40 minut + chłodzenie w lodówce Ilość porcji: rolada ok. 12 kawałków, zwinięta odwrotnie ok. 18 kawałków
biszkopt na roladę:
· 3 jajka
· szklanka cukru
· szklanka mąki (nawet niepełna)
· 1/3 szklanki wody
· łyżeczka proszku do pieczenia
mus truskawkowy, czyli krem:
· 1,5 szklanki truskawek
· 250 g serka mascarpone
· 4-5 łyżeczek żelatyny
· ok. 1/4 szklanki wrzątku
· 2 łyżki cukru pudru
Białka oddzielam od żółtek, do białek dodaje cukier i ubijam na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszam.
Przekładam do dużej prostokątnej formy (ok 40 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę 17 minut.
Jeszcze gorący przekładam na ściereczkę posypaną pudrem i roluje delikatnie.
W czasie, gdy rolada stygnie ja robię mus truskawkowy.
Truskawki miksuję z cukrem pudrem, dodaję serek mascarpone a potem rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Odstawiam by lekko stężała.
Napełniam roladę musem (jest dość płynny, ale jeśli lekko stężeje to łatwiej ją nakładać). Napełniam a całość owijam w folię przezroczystą aby nic nie wyciekło.
Wstawiam do lodówki, aby stężało, na jakieś ok. 3 godziny. Potem kroję i podaję :) smacznego!
Pyszniutki sernik na zimno, idealny na lato. Bajecznie prosty przepis, który bez problemu zrobi każdy. Delikatny w smaku, lekki w konsystencji.
Czas: 10 minut + chłodzenie w lodówce
Ilość porcji: składniki na foremkę ok. 21 cm
600 g serka waniliowego
200 g twarogu tłustego
1/4 szklanki wrzątku
6 łyżeczek żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
truskawki i czekolada do przybrania
Żelatynę rozpuszczam w 1/4 (ewentualnie 1/3) szklanki gorącej wody.
Do miski wrzucam serek homogenizowany, twaróg i cukier puder.
Miksuję blenderem na gładka masę. Dolewam w międzyczasie rozrobioną żelatynę, mieszam jeszcze chwilkę.
Przelewam do foremki, wstawiam do lodówki na jakieś 2-3 godziny, aż stężeje. Ja zazwyczaj robię wieczorem i zostawiam na noc :)
Sernik wyjmuję z foremki -- delikatnie nożem przejeżdżam wokół by potem łatwo otworzyć foremkę. Przekładam na paterę, dekoruję kawałkami truskawek i wiórkami czekolady. Smacznego :)
Makaron z brokułami w sosie serowym Czas: ok 25 min Ilość : dla 2/3 os
Jedno z tych dań, które można spokojnie zrobić dla rodziny pół-wegetariańskiej. Po prostu do niektórych porcji nie dokładajcie kurczaka. A że kurczaka dokłada się w zasadzie na samym końcu, to nie jest to w ogóle kłopotliwe. Zresztą czasem robię wersję bez mięsa, stąd wiem, że w obydwu wariantach smakuje pysznie.
brokuł
250 g śmietany 18%
2 łyżki masła
40 g sera parmino (parmezan, ewentualnie może być grana padano)
1 pierś kurczaka (podwójna)
sól i pieprz
1/2 paczki farfalle (makaron kokardki)
ok. 2 łyżki oleju (do smażenia kurczaka)
BeNat87