przepisy cz. 10.doc

(473 KB) Pobierz

Kluski kładzione Fajna alternatywa dla ziemniaków czy ryżu, a ich przygotowanie zajmuje kilka chwil. Smacznego.


Kluski kładzione

Czas: ok. 15 minut       Ilość porcji: 4-5

 

Składniki


1,5 szklanki mąki

1/2 szklanki wody

2 jajka

odrobina masła

szczypta soli


 

Kluski kładzione krok po kroku

Krok 1.

Mieszam wszystkie składniki w misce.

Kluski kładzione krok po kroku

Krok 2.

Do gorącej wody lekko osolonej, wrzucam porcje ciasta nabierane czubkiem łyżki.

Gotuję kilka minut od ponownego zawrzenia, wyjmuję cedzakową łyżką. Gotowe.

 

Zasmażka. Baza do sosów     Czas: ok 10 minut

 

Zasmażka jest podstawą wielu potraw. No właśnie jest podstawą, a często słyszę, że się nie udaje. Przepisem na sukces jest cierpliwość. Najpierw czekam aż masło się rozpuści, potem aż masło i mąka się połączą, a na końcu dodaję wrzątku. Kiedy wszystko dokładnie jest wymieszane to doprawiam różnymi smakami. Sos ananasowy, pomidorowy a może grzybowy… wszystko jest możliwe.

 

Składniki

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

1,5 szklanki wrzątku

 

Zasmazka

Krok 1.

Na patelnie wkładam 3 łyżki masła. Czekam aż się rozpuści. Jeśli zależy mi na większej ilości sosu to zawsze ilość łyżek masła = ilość łyżek mąki.

Zasmazka

Krok 2.

Kiedy masło jest całkowicie rozpuszczone dodaje mąkę. Dokładnie mieszam, aż nie będzie grudek.

Zasmazka

Krok 3.

Dopiero jak masło i mąka stanowią jednolitą masę, wlewam powoli (ciągle mieszając) wrzątek. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Potem doprawiam czym potrzebuję: ziołami, przecierem pomidorowym a nawet sokiem z ananasa.

 


Indyk z boczkiem w winogronach
Indyk z boczkiem w winogronach

 

To danie to aromatyczne kawałki piersi indyka zawinięte w plastry boczku i duszone razem z winogronami. Dodatkowo towarzyszy temu apetyczny zapach rozmarynu! Wyjątkowo lubię to danie, a że na zewnątrz jest coraz chłodniej to i do takich danek sięgamy chętniej.

 

Składniki na 4 porcje


500 g piersi z indyka

10 plastrów boczku (ok 200g) (ja kroję boczek na tyle plastrów ile przewiduję roladek)

1,5 łyżki rozmarynu

cebula

2 łyżki masła

3/4 kg winogron (w zależności od sezonu, tym razem zielone)

1 szklanka buliony warzywnego

200 g śmietany 18%

sól i pieprz


 

Mięso do roladek

Krok 1.

Mięso dzielę na zgrabne 10 kawałków -- ja wolę mniejsze roladki, bo się nie rozpadają i są zgrabne. Oczywiście można zrobić po prostu 4 większe.
Każdy kawałek oprószam solą i pieprzem. Następnie roluję kawałek i oplatam boczkiem, a całość spinam wykałaczką.

Roladki na patelni

Krok 2.

Rozgrzewam masło na patelni i obsmażam moje roladki mięsne z każdej strony, posypuję je rozmarynem. Podsmażam do lekkiego zrumienienia. Przekładam na talerz (na chwilkę, zaraz wróci na patelnię, po prostu chwilowo wykorzystam ją do kolejnego kroku).

Winogrona do dania z indykiem

Krok 3.

Cebulę obieram i kroję w wąskie plasterki. Obsmażam cebulę na patelni na której właśnie obsmażałam mięsko. W międzyczasie wszystkie winogrona przekrawam na pół.

Duszone winogrona

Krok 4.

Dodaję na patelnię winogrona. Przez około 3 minuty mieszam cebulę z winogronami na patelni.

Roladki z boczkiem w winogronach

Krok 5.

Następnie wlewam bulion i śmietanę, mieszam. Wkładam mięso i duszę kilka minut aż będzie miękkie (ok 10-15 minut).

 

 


Coxinha - brazylijskie kotleciki
Coxinha de galinha – brazylijskie kotleciki z kurczaka

 

Coxinha to taki popularny przysmak podawany w brazylijskich knajpach, chociaż podobno znany i często spotykany jest również w Portugalii. To rozdrobnione kawałki kurczaka z różnymi dodatkami (np. twarożkiem) zamknięte w cieście wykonanym na bazie bulionu. Często podawany w kształcie małych udek (stąd nazwa).

 

Składniki

3 piersi kurczaka

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

100 g masła

2 kostki bulionu wołowego

sól

pieprz

ok. 4 szklanki wody

3 szklanki mąki

200 g serka (np. kiri)

2 jajka

tarta bułka

tłuszcz do smażenia

 

Coxinha przygotowanie

Krok 1.

Cebulę i czosnek kroję na mniejsze kawałki.

 

Coxinha

Krok 2.

Do garnka wsadzam kurczaka, cebule, czosnek, masło, a także kostki rosołowe. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie zalewam wodą (ok 4-5 szklanek). Gotuję.

 

Coxinha

Krok 3.

Kiedy kurczak będzie ugotowany wyjmuję go z garnka i jak troszkę przestygnie, wtedy kroję go na drobne kawałki.

Coxinha

Krok 4.

Z bulionu, w którym gotowany był kurczak, odmierzam 3 szklanki. Zagotowuję je, a następnie wsypuję do nich 3 szklanki mąki. Gotuję 1 minutę i mieszam. Aż uzyskam konsystencję gęstego ciasta. Odstawiam do przestygnięcia.

 

Coxinha

Krok 5.

Do ciasta dodaję 2 żółtka i zagniatam aż nie będzie grudek. Następnie na blacie wysypanym mąką rozwałkowuje mniejsze kawałki.

 

Coxinha

Krok 6.

Wycinam kółka przy użyciu szklanki. Na każdym kółku układam porcje kurczaka oraz serka (najlepszy sztywny, nam najbardziej smakuje serek kiri). Zlepiam brzegi koła. Można zlepiać na kształt udka kurczaka, albo dowolny.

 

Coxinha przygotowanie

Krok 7.

Panieruję je w białku a następnie w bułce tartej.

 

Coxinha

Krok 8.

Smażę w głębokim oleju (lub innym tłuszczu), przewracając co jakiś czas, aby z każdej strony były rumiane. To trwa ok 10 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin