Pieczarki w sosie ziołowym
Składniki:
1/2 kg pieczarek, 4 łyżki oliwy, 5 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 1 gałązka rozmarynu, 1 gałązka bazylii, 1 gałązka tymianku, 1/2 cytryny, 2 łyżki mąki, sól.
Przepis:
Przygotowane do gotowania pieczarki skropić sokiem z cytryny. Do rondla wlać wodę, tyle, by swobodnie zmieściły się w niej wszystkie pieczarki, wlać oliwę z oliwek, ziarnka przypraw i liść laurowy. Wodą zagotować, osolić i wrzucić do niej grzyby. Gdy będą miękkie, wyłożyć na talerz.Sos zagęścić niewielką ilością mąki, wsypać posiekane zioła (rozmaryn, bazylia, tymianek) i polać sosem. Podawać z ziemniakami posypanymi ziołami.
be.3