Ciasteczka z jabłkami.pdf

(82 KB) Pobierz
37870586 UNPDF
Ciasteczka z jabłkami
Składniki
2 szklanki mąki, 20 dag margaryny, jajo, żółtko, 1 dag drożdży, łyżka
cukru, pół szklanki śmietany, aromat waniliowy, sól, 50 dag
kwaśnych jabłek (antonówki, szare renety), 10 dag cukru pudru
Sposób przyrządzania
Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtko i całe jajo, drożdże utarte z
cukrem, śmietanę, aromat, szczyptę soli i jeszcze chwilę siekać. Następnie szybko zagnieść
ciasto ręką. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na oprószonej mąką
stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wyciąć foremką krążki. Na połowie każdego
krążka ułożyć cząstkę jabłka i zlepić pierożek. Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem
blasze i piec w temperaturze 180-190°C na złoty kolor (około 15-20 min). Gorące posypać
cukrem pudrem. 100 g - 315 kcal.
 
37870586.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin