Schab pieczony po warszawsku
80 dag schabu,4 dag tłuszczu,2 dag mąki,15 dag pieczarek,2 dag masła,3 dag orzechów włoskich bez łupin,3 dag chrzanu tartego,żółtko,sól,pieprzPieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać. Mięso umyć, oddzielić od kości z których ściąć mięso, zemleć, wymieszać z pieczarkami, orzechami, chrzanem i żółtkami, doprawić. Przez calą długość schabu zrobić nożem otwór, w który włożyć nadzienie. Posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, pokroić na porcje, polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami.
Bosiney