Pierogi ziemniaczane
Składniki:
• 50 dkg ziemniaków • 2 tyż-ki masła • 6 dkg mąki ziemniaczanej • 12 dkg mąkipszennej* 3 cebule* 20 dkg
grzybów • 2 łyżki oliwy • 50 ml białego wina • l litr bulionu warzywnego • sól
• pieprz
Przyrządzanie:
Ciemniaki obierz i opłucz. Gotuj w osofonej wodzie 30 min, a następnie odcedź i dokładnie rozgnieć. Ostudź je, dodaj jajko, masło, sól, mąkę.
i zagnieć ciasto. Oprósz je mąką i odstaw na poi godziny. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Grzyby oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj grzyby, dolej wino i duś', aż grzyby zmiąk-ną. Dopraw całość solą i pieprzem. Ciasto ziemniaczane rozwałkuj i wytnij z niego 16 kółek. W środku każdego ułóż farsz grzybowo-cebuIowy, złóż i zlepi brzegi. Pierogi gotuj w bulionie warzywnym ok. 10 min.
42 telemax
Bosiney