Pierogi ziemniaczane.rtf

(1040 KB) Pobierz

 


Pierogi ziemniaczane


Składniki:

              50 dkg ziemniaków 2 tyż-
ki masła 6 dkg mąki ziem­
niaczanej 12 dkg mąki
pszennej* 3 cebule* 20 dkg

grzybów 2 łyżki oliwy 50 ml białego wina l litr bu­lionu warzywnego sól

              pieprz

Przyrządzanie:

Ciemniaki obierz i opłucz. Gotuj w osofonej wodzie 30 min, a następnie odcedź i do­kładnie rozgnieć. Ostudź je, dodaj jajko, masło, sól, mąkę.


i zagnieć ciasto. Oprósz je mąką i odstaw na poi godzi­ny. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Grzyby oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj grzyby, dolej wino i duś', aż grzyby zmiąk-ną. Dopraw całość solą i pie­przem. Ciasto ziemniaczane rozwałkuj i wytnij z niego 16 kółek. W środku każdego ułóż farsz grzybowo-cebuIo­wy, złóż i zlepi brzegi. Piero­gi gotuj w bulionie warzyw­nym ok. 10 min.


42 telemax

Zgłoś jeśli naruszono regulamin