Sos bezmięsny Marinara (do makaronu)Kroje w kostkę, nie za drobna, cebule, paprykę, cukinie, pomidory, pieczarki jak je akurat mam .Dusze to na oliwie z oliwek z paroma ząbkami posiekanego czosnku. Dodaje przecier pomidorowy, doprawiam pieprzem i spora ilością oregano i bazylii. Jak za gęste dodaje puszkę sosu pomidorowego. Calosc zajmuje 15-20 minut, ja osobiście nie lubię rozpacianych warzyw, wiec mi jeszcze krócej.Do tego spaghetti, ale może być każdy makaron.
Sos biały (do makarony)Sos:- pół kostki masła- kilka łyżek śmietany (raczej słodkiej)- zielony groszek z puszki- parmezan z dwie łyżki- mogą być jakieś zioła, np. bazyliamasło ze śmietaną ubijamy na jednorodną masę, dodajemy parmezan, groszek, przyprawy, lekko podgrzewamy (aby się nie zagotowało) i gotowe.
Sos bolognese6 plasterków wędzonego boczku,1 cebula,1 marchewka,sól1/2 selera,10 dag mielonej wołowiny,5 dag kurzej wątróbki,2 łyżki masła,łyżka ketchupu,3/4 szklanki białego wytrawnego wina,3/4 szklanki rosołu,pieprzBoczek pokroić na małe kawałki i lekko zrumienić na maśle Dodać posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Gdy cebula będzie miękka dodać wołowinę i smażyć, ciągle mieszając, aż straci kolor surowego mięsa. Dodać posiekaną wątróbkę i smażyć przez 3 min. Dodać ketchup, wino i rosół. Dusić pod przykryciem około 1/2 godz. Podawać do makaronu.
Sos boloński do spaghettiPorcja dla 4 osób. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.500 g wołowiny bez kości,50 g surowego boczku,1 cebula,2 ząbki czosnku,2 łyżki oliwy,250 g pomidorów z puszki,150 ml bulionu wolowego z kostki,200 ml czerwonego wina,2 łyżki koncentratu pomidorowego,1 łyżka oregano,1 łyżeczka bazylii,1 łyżeczka cukru,sól, pieprz.Spaghetti:500 g spaghetti,1 łyżka oliwy,1 łyżka masła,100 g parmezanu.1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, zemleć razem z boczkiem. Cebule obrać, umyć,drobno posiekać. Czosnek rozetrzeć.2. W płaskim garnku rozgrzać olej, smażyć przez chwile cebule i czosnek (alenie rumienić). Włożyć mięso, mieszając smażyć tak długo, aż zbrązowieje. Dodać pomidory razem z sokiem, koncentrat pomidorowy, zioła, sól, pieprz i 1łyżeczkę cukru. Wlać bulion i wino. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok.50 min, mieszając od czasu do czasu. Sos powinien być gesty. Gdyby był zbytgesty, można dodać trochę wody, bulionu lub wina.3. Ugotować spaghetti w dużej ilości osolonej wody z 1 łyżka oliwy. Odcedzić,wymieszać z masłem.4. Na duży, okrągły półmisek wyłożyć makaron. Do środka wlać sos, posypać parmezanem i od razu podawać.
Sos boloński 1I) 200 g drobno siekanej wołowiny150 g posiekanego wędzonego boczku3 posiekane wątróbki z drobiu3 cebule150 g pieczarek1/4 l oliwy300 g obranych pomidorów1 szklanka czerwonego wytrawnego wina2 ząbki czosnku1 łyżka tymianku1 łyżka bazylii1 łyżka estragonusól pieprzmięso z boczkiem i wątróbka przesmażyć na oliwie, dołożyć cebulę, czosnek, pieczarki i zioła. Dusić 1/2 godz. Dodać pomidory i wino. dusić ok. 2 godz. sos powinien być gesty, ale w razie gdyby się wygotował rozprowadzić nieco woda lub rosołem. II) 350 g chudej mielonej wołowiny 150 g mielonego boczku, bekonu lub szynki200 g wątróbek z drobiu300 g obranych pomidorów2 cebule2 marchewki2 selery2 łyżki siekanej natki pietruszkiszklanka białego wytrawnego winaszklanka rosołupól szklanki śmietankigałka muszkatołowasól pieprzMarchewki, seler, bekon, cebule drobno posiekać, przesmażyć na maśle ok. 10 min. przesmażyć mięso, po zrumienieniu dodać wątróbkę. dusić parę minut, dodać pomidory, wino, rosół, sól, pieprz, gałkę muszkatołowa, dusić jw. Pod konie duszenia dodać śmietankę. To są tylko dwa przepisy na sos który ma różne warianty, ale z grubsza wszystkie mieszczą się w ramach tych przepisów.Smacznego!
Sos boloński 2Podam Ci mój najprostszy przepis:1/2 kg mięsa mielonego10 dag pieczarekmały koncentrat pomidorowyjedna cebulatymianek i bazylia1/2 szklanki czerwonego winaNa patelni rozgrzewam łyżkę oleju, smażę posiekana cebule(musi być tylko zeszklona), wrzucam pieczarki pokrojone w gruba kostkę - chwile razem smażę. dokładam mięso mielone, rozdrabniam widelcem i podsmażam, następnie dolewam wody (szklanka - lub trochę więcej), solę, posypuję ziołami i dodaje koncentrat. Dusze wszystko na malutkim ogniu przynajmniej 1/2 godziny w tym czasie gotuje makaron. Na koniec dolewam czerwone wino i chwile podgrzewam. Na talerz kładę makaron, potem mięso, a na wierzchu posypuje startym serem (parmezan mi nie smakował - może miałam jakiś stary?) - i wcinam.
Sos boloński 3SKŁADNIKI:* średnia cebula* marchew* gałązka selera naciowego lub kawałek selera bulwiastego* pół pęczka zielonej pietruszki lub jedna pietruszka* 200 g mięsa wołowego bez tłuszczu* 80 g boczku* goździk* 35 g masła* szklanka rosołu* czubata łyżka pasty pomidorowej* sól, pieprzPrzepuścić przez maszynkę oczyszczone i umyte warzywa, mięso, boczek i goździk. Dusić w stopionym maśle, aż sos nabierze ciemnozłotego koloru. Wtedy stopniowo dolewać rosół i rozprowadzać pastą pomidorową. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolać gorącej wody. Doprawić solą i pieprzem i gotować na słabym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Podając sos, można go doprawić śmietaną, tartym parmezanem lub innym ostrym serem. Stosuje się do spaghetti i innych klusek.
Sos boloński 41/2 kg mięsa mielonego (np. wieprzowe)1-2 cebuleczosnek (ilość - jak kto lubi)koncentrat pomidorowykostka rosołowaprzyprawy (oregano, pieprz, papryka, sól)Najpierw mięso miesza się z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem i zostawia na ok. 1 godz. Później przesmaża się je z cebula pokrojona w kostkę i dodaje część koncentratu pomidorowego (1 małe opakowanie). Równocześnie gotuje się bulion z kostki rosołowej, dodaje do niego koncentrat pomidorowy i przyprawy, zwłaszcza dużo oregano.Jeżeli nie chcesz, żeby oregano pływało ci w sosie - takie farfocle, możesz je wcześniej włożyć do lnianej ściereczki i pogotować - wtedy zmięknie.Przesmażone mięso dodajesz do bulionu i gotujesz na małym ogniu ok. 1 godz.Do tego spaghetti na półtwardo. Polewasz je sosem, posypujesz dużą ilością żółtego startego sera i można to jeszcze dodatkowo zapiec w piekarniku przez parę minut.
Sos czosnkowo-pomidorowy (do makaronu)Ja robię taki sos (przepis był w którymś numerze dodatku do Gazety Wyborczej):- 2 łyżki oliwy- 1 duży lub dwa mniejsze ząbki czosnkuCzosnek drobno posiekać i lekko zrumienić na oliwie. Dodać do tego pokrojone - pomidory z puszki Ja daje z jednej puszki, najchętniej gdy już w puszce są krojone - mniej roboty.Po paru minutach dodaje - posiekana bazylie lub natkę pietruszki (jak nie mam bazylii), - sól, - pieprz. Na lekkim ogniu gotuje aż sos zacznie się robić pomarańczowy i zacznie się oddzielać lekko olej. Mieszam z ugotowanym makaronem i startym żółtym serem. Do tego najlepsza lampka wina. Całość zajmuje mi mniej czasu niz. na ugotowanie samego makaronu. Dzieciaki jak nic już nie chcą jeść to wcinają, że aż miło (oczywiście bez lampki wina)Smacznego
Bosiney