Dorsz na jarzynce.doc

(20 KB) Pobierz
Dorsz na jarzynce

Dorsz na jarzynce

 

 

Składniki na 4 porcje

 

•  4 filety z dorsza

  

•  4 kolorowe papryki

  

•  10 dag pieczarek

  

•  cebula

  

•  mała marchewka

  

•  mała cukinia

  

•  sok z cytryny

  

•  łyżka orzeszków ziemnych

  

•  olej

  

•  sól, biały pieprz

  

 

Etapy przygotowania

 

1.  Filety oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Papryki oczyścić z nasion, pokroić w paski. Orzeszki posiekać.

    

2.  Cebulę, marchewkę i pieczarki obrać. Cukinię umyć. Pieczarki i cukinię pokroić w plasterki, marchewkę w słupki, a cebulę w piórka. Połowę marchewki odłożyć.

    

3.  Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć warzywa, oprószyć solą. Przełożyć do żaroodpornej formy. Na warzywach ułożyć filety, posypać orzeszkami i odłożoną marchewką.

    

4.  Piec 15 minut w temp. 180°C.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin