Dorsz na jarzynce
Składniki na 4 porcje
• 4 filety z dorsza
• 4 kolorowe papryki
• 10 dag pieczarek
• cebula
• mała marchewka
• mała cukinia
• sok z cytryny
• łyżka orzeszków ziemnych
• olej
• sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
1. Filety oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Papryki oczyścić z nasion, pokroić w paski. Orzeszki posiekać.
2. Cebulę, marchewkę i pieczarki obrać. Cukinię umyć. Pieczarki i cukinię pokroić w plasterki, marchewkę w słupki, a cebulę w piórka. Połowę marchewki odłożyć.
3. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć warzywa, oprószyć solą. Przełożyć do żaroodpornej formy. Na warzywach ułożyć filety, posypać orzeszkami i odłożoną marchewką.
4. Piec 15 minut w temp. 180°C.
Bosiney