Pieczeń z jarzynami
Składniki
· 80 dag mięsa
· 2 jajka
· 1 bułka kajzerka
· 1 duża cebula
· 1 łyżka bułki tartej
· 1 łyżka ostrej musztardy
· 3 łyzki posiekanego koperku
· 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
· 1 spora marchewka
· 1 por
· ew. kilka różyczek brokuła
· pieprz
· sól
· mleko do namoczenia bułki
· masło oraz bułka tarta do wysypania formy
1. Bułkę zalać mlekiem. Obrać i posiekać drobno cebulę. Dodać do mięsa, dołożyć odciśnięta bułkę, koperek, majeranek, bułkę tartą, musztardę. Wbić jajka i wyrobić masę. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.2. Obrać i opłukać marchewkę, pokroić w paski i razem z porem i brokułem gotować w osolonym wrzątku około 5 minut. Formę posmarować masłemi wysypać tartą bułką.3. Na dnie formy rozsmarować 1/3 masy mięsnej, na niej ułożyć paski marchewki, lekko wciskając w mięso. Marchewkę przykryć połową pozostałej masy, na niej por i brokuł. Przykryć resztą mięsa. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika (temp. 200 st.). Piec około 50 minut.
christo.monte