Gołąbki inaczej z pieczarkami.docx

(13 KB) Pobierz

Gołąbki inaczej z pieczarkami

Składniki:

750 g mięsa z indyka lub wieprzowego (chude)
1 główka kapusty
500 g pieczarek
2 duże cebule
koperek
przyprawy (według uznania)
ząbek czosnku
przecier pomidorowy
ok. 3 łyżki oliwy z oliwek


Przepis nie tylko dla osób na diecie :)) Te wyśmienite gołąbki smakują niepowtarzalnie, a pieczarki zastępują nam ryż... Takie gołąbki podawała często moja babcia, tylko troszkę je zmodyfikowałam, ale smakują wyśmienicie :)) Naprawdę polecam :)

http://imgextra.smaczny.pl/wyglad/ob/img/sym_pioro.gifSposób wykonania:

Kapustę sparzamy w garnku, oddzielamy liście na gołąbki, odkrawamy grubszą część od liścia. Następnie kroimy cebule i pieczarki w kostkę i podsmażamy na patelni z 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy 1/2 szkl. wody i dusimy kilka minut pod przykryciem aż woda odparuje. Dodajemy do mięsa (wcześniej zmielonego), podduszoną cebulę z pieczarkami, doprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek (może być również w proszku) i koperek posiekany.

Zawijamy farsz w liście kapusty (jak tradycyjne gołąbki). Gołąbki układamy w większym garnku, z tych składników wyjdzie ok. 16 sztuk średnich gołąbków, wodę w której gotowaliśmy kapustę możemy wykorzystać do zrobienia sosu pomidorowego. Układamy gołąbki w garnku, dolewamy wody i gotujemy ok. 30 min, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze ok. 30 min. ( w zależności od miękkości kapusty )...

Ja poddaje takie gołąbki z ziemniaczkami, posypuje świeżym koperkiem, i polewam sosem pomidorowym :)) Smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin