Gołąbki inaczej z pieczarkami
Składniki:
750 g mięsa z indyka lub wieprzowego (chude) 1 główka kapusty 500 g pieczarek 2 duże cebule koperek przyprawy (według uznania) ząbek czosnku przecier pomidorowy ok. 3 łyżki oliwy z oliwek Przepis nie tylko dla osób na diecie :)) Te wyśmienite gołąbki smakują niepowtarzalnie, a pieczarki zastępują nam ryż... Takie gołąbki podawała często moja babcia, tylko troszkę je zmodyfikowałam, ale smakują wyśmienicie :)) Naprawdę polecam :)
Sposób wykonania:
Kapustę sparzamy w garnku, oddzielamy liście na gołąbki, odkrawamy grubszą część od liścia. Następnie kroimy cebule i pieczarki w kostkę i podsmażamy na patelni z 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy 1/2 szkl. wody i dusimy kilka minut pod przykryciem aż woda odparuje. Dodajemy do mięsa (wcześniej zmielonego), podduszoną cebulę z pieczarkami, doprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek (może być również w proszku) i koperek posiekany.
Zawijamy farsz w liście kapusty (jak tradycyjne gołąbki). Gołąbki układamy w większym garnku, z tych składników wyjdzie ok. 16 sztuk średnich gołąbków, wodę w której gotowaliśmy kapustę możemy wykorzystać do zrobienia sosu pomidorowego. Układamy gołąbki w garnku, dolewamy wody i gotujemy ok. 30 min, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze ok. 30 min. ( w zależności od miękkości kapusty )...
Ja poddaje takie gołąbki z ziemniaczkami, posypuje świeżym koperkiem, i polewam sosem pomidorowym :)) Smacznego.
christo.monte