Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i żółtym serem.docx

(13 KB) Pobierz

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i żółtym serem

Składniki:

1 1/2 kg ziemniaków
30 dag boczku
60 dag cebuli
2 łyżki oleju
30 dag żółtego sera
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18%
1/2 szklanka mleka
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
kminek mielony
curry
przyprawa do ziemniaków
suszony koperek

http://imgextra.smaczny.pl/wyglad/ob/img/sym_pioro.gifSposób wykonania:

Ziemianki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w dużą kostkę i razem z cebulą zrumienić na oleju.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do śmietany dodać mleko i surowe jajko. Razem zmiksować blenderem. Następnie dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kminek mielony, curry i wymieszać.

Do 3/4 żółtego sera dodać czosnek i sos. Razem wymieszać.

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami następujące składniki: 1/3 ziemniaków, 1/2 cebuli z boczkiem, 1/3 ziemniaków, 1/2 cebuli z boczkiem i 1/3 ziemniaków. Całość polać sosem, posypać przyprawą do ziemniaków, pozostałym żółtym serem i suszonym koperkiem.

Zapiekać przez około 80 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin